Social Facebook Instagram LinkedIn Youtube

Deel 2: Hoe komen de inkomsten van Sena vanuit openbaar gebruik tot stand?

Van incasso naar doorbetaling

Inkomsten vanuit openbaar gebruik

Sena beheert de rechten van muzikanten en producenten, waarvan er ruim 48.000 direct ingeschreven zijn bij Sena. Zij hebben recht op een vergoeding wanneer een muziekgebruiker in een zakelijke omgeving muziek openbaar maakt. Over het verloop van de geldstromen naar en van Sena krijgen we regelmatig vragen. In deze rubriek focussen we ons op een aantal veel gestelde vragen.

Dit keer: hoe komen de inkomsten van Sena tot stand? Hierbij lichten we het onderdeel openbaar gebruik uit.

De inkomsten van Sena zijn afkomstig uit vier bronnen:

  • Inkomsten uit zenders: radio en televisie
  • Overige inkomsten, zoals uit nieuwe media
  • Inkomsten uit openbaar gebruik, zoals horeca
  • Inkomsten uit het buitenland


In dit deel gaan we dieper in op de derde inkomstenbron, de inkomsten uit openbaar gebruik, zoals bijvoorbeeld de horeca. Meer weten over de inkomsten uit media of over de inkomsten uit het buitenland? Kijk dan snel bij deel 1 en deel 3.

Inkomsten uit openbaar gebruik

Muziek doet veel met de sfeer op een locatie. Daarom wordt er in veel openbare gelegenheden - zoals winkels, sportscholen, horecagelegenheden en kantoren - muziek gedraaid. Hiervoor gelden andere regels dan wanneer je thuis een cd opzet. Muziek die hoorbaar is voor gasten, klanten of meer dan twee werknemers, valt in de categorie ‘openbaar gebruik’. En daarvoor int Sena namens de muzikanten en producten een geldbedrag bij de ondernemers. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van onder andere de grootte van onderneming, de branche en het aantal mensen dat er werkt.

Bekijk het tarievenboekje voor meer informatie

Betaling van ondernemers

Ondernemers betalen individueel of via een brancheorganisatie aan Sena. Veel brancheorganisaties, zoals Koninklijke Horeca Nederland, hebben een gezamenlijk contract voor al hun leden. De brancheorganisatie betaalt het complete bedrag aan Sena en factureert dat vervolgens door aan haar leden. Hierdoor profiteren aangesloten ondernemers van collectiviteitskorting. Ondernemers die niet aangesloten zijn bij een brancheorganisatie nemen zelfstandig een muzieklicentie bij Sena af, waarmee ze betalen voor de muziek in hun onderneming.

Benieuwd naar de verdeling van al deze inkomstenbronnen over de muziekmakers?

Lees dan verder: ‘Wanneer heb je als muziekmaker recht op geld van Sena?’ en ‘Hoe worden de inkomsten van Sena verdeeld?’.