Social Facebook Instagram LinkedIn Youtube

Deel 1: Hoe komen de inkomsten van Sena vanuit media tot stand?

Van incasso naar doorbetaling

Inkomsten vanuit media

Sena beheert de rechten van muzikanten en producenten, waarvan er ruim 48.000 direct ingeschreven zijn bij Sena. Zij hebben recht op een vergoeding wanneer een muziekgebruiker in een zakelijke omgeving muziek openbaar maakt. Over het verloop van de geldstromen naar en van Sena krijgen we regelmatig vragen. In deze rubriek focussen we ons op een aantal veel gestelde vragen.

Het eerste deel: hoe komen de inkomsten van Sena tot stand? Hierbij lichten we het onderdeel zenders en overige inkomsten - zoals nieuwe media - uit.

De inkomsten van Sena zijn afkomstig uit vier bronnen:

  • Inkomsten uit zenders: radio en televisie
  • Overige inkomsten, zoals uit nieuwe media
  • Inkomsten uit openbaar gebruik, zoals horeca
  • Inkomsten uit het buitenland


In dit deel gaan we dieper in op eerste twee inkomstenbronnen, namelijk de zenderinkomsten en de overige inkomsten. Wil je meer weten over inkomsten uit openbaar gebruik of inkomsten uit het buitenland? Deze vind je in deel twee en deel drie.


Inkomsten uit zenders

Allereerst de zenderinkomsten: zenders betalen een vergoeding aan Sena en krijgen daarmee toestemming om muziek te draaien. Als onderdeel van hun contract geven zij hun speellijst aan Sena, zodat wij weten welke muziek er is gedraaid. Er zijn verschillende soorten zenders:

  • Radio- en tv-zenders van publieke omroepen (landelijk, regionaal en lokaal)
  • Radio- en tv-zenders van commerciële omroepen, zoals RTL en 538
  • Leveranciers van achtergrondmuziek, zoals Mood Media en Xenox

Hoe wordt bepaald wat deze zenders betalen? De landelijke publieke omroep betaalt – als één partij – een lumpsum per jaar. De regionale en lokale publieke omroepen doen hetzelfde. Voor wat betreft de commerciële omroepen: zij betalen een bedrag op basis van een percentage van hun inkomsten. En de leveranciers van achtergrondmuziek betalen per afspeelpunt een bedrag, bijvoorbeeld per restaurant of winkelier.

Overige inkomsten

Naast de zenderinkomsten spelen ook de inkomsten uit kabeldoorgifte, nieuwe media en dance-events een rol. Deze inkomsten worden ook wel overige inkomsten genoemd. Zo betalen partijen als KPN en Ziggo voor het openbaar maken van omroepprogramma’s die niet primair op Nederland zijn gericht via kabel, satelliet en glasvezel: de zogenoemde kabeldoorgifte.

Onder nieuwe media vallen inkomsten uit webcasting (muziek van internet-only-radiostations), narrowcasting (achtergrondmuziek via streaming en satelliet) en podcasting (een radio-uitzending die al eerder is uitgezonden). Let op: streaming via bijvoorbeeld YouTube of Spotify valt niet onder nieuwe media. Producenten van muziek maken hiervoor direct afspraken met partijen als YouTube of Spotify, dus Sena ontvangt hier geen geld voor.

Tot slot de inkomsten uit dance-events: dit gaat over evenementen waar elektronische muziek wordt gedraaid. De organisatie betaalt daarom een bedrag aan Sena op basis van een percentage van de inkomsten uit de kaartverkoop van het evenement.