Social Facebook Instagram LinkedIn Youtube

Deel 3: Hoe komen de inkomsten van Sena vanuit het buitenland tot stand?

Van incasso naar doorbetaling

Inkomsten vanuit HET BUITENLAND

Sena beheert de rechten van muzikanten en producenten, waarvan er ruim 48.000 direct ingeschreven zijn bij Sena. Zij hebben recht op een vergoeding wanneer een muziekgebruiker in een zakelijke omgeving muziek openbaar maakt. Over het verloop van de geldstromen naar en van Sena krijgen we regelmatig vragen. In deze rubriek focussen we ons op een aantal veel gestelde vragen.

Dit keer: hoe komen de inkomsten van Sena tot stand? Hierbij lichten we het onderdeel inkomsten vanuit het buitenland uit.

De inkomsten van Sena zijn afkomstig uit vier bronnen:

  • Inkomsten uit zenders: radio en televisie
  • Overige inkomsten, zoals uit nieuwe media
  • Inkomsten uit openbaar gebruik, zoals horeca
  • Inkomsten uit het buitenland


In dit deel gaan we dieper in op de vierde inkomstenbron, namelijk de inkomsten vanuit het buitenland. Meer weten over de inkomsten uit zenders en overige bronnen of over de inkomsten uit openbaar gebruik? Kijk dan snel bij deel 1 en deel 2.

Inkomsten uit het buitenland

Veel andere landen hebben een soortgelijke organisatie als Sena. Met ongeveer 50 van deze organisaties heeft Sena afspraken gemaakt over het uitwisselen van speelgegevens. Sena ontvangt op jaarlijkse basis van deze zusterorganisaties geld om vervolgens te verdelen over de Nederlandse muziekmakers.

Hoe dit in z’n werk gaat? Allereerst ontvangen wij een lijst met alle gedraaide nummers van een van de buitenlandse zusterorganisaties. Vervolgens gaan wij deze speelgegevens


matchen met ons eigen bestand, om te kijken of de betreffende artiesten deze nummers ook bij ons hebben aangemeld. Wanneer dat het geval is, sturen wij onze claims naar de buitenlandse organisatie. Deze verwerkt onze claim en betaalt vervolgens de vergoedingen aan ons door. Wij betalen die vergoedingen weer door aan de rechthebbenden.

Benieuwd naar de verdeling van al deze inkomstenbronnen over de muziekmakers?

Lees dan verder: ‘Wanneer heb je als muziekmaker recht op geld van Sena?’ en ‘Hoe worden de inkomsten van Sena verdeeld?’.