Social Facebook Instagram LinkedIn Youtube

Deel 4: Wanneer heb je als muziekmaker recht op geld van Sena?

Van incasso naar doorbetaling

VERGOEDINGEN VOOR MUZIEKMAKERS

Sena beheert de rechten van muzikanten en producenten, waarvan er ruim 48.000 direct ingeschreven zijn bij Sena. Zij hebben recht op een vergoeding wanneer een muziekgebruiker in een zakelijke omgeving muziek openbaar maakt. Over het verloop van de geldstromen naar en van Sena krijgen we regelmatig vragen. In deze rubriek focussen we ons op een aantal veel gestelde vragen.

Dit keer: hoe verdeelt Sena het geld over Nederlandse artiesten en producenten? Hierbij zoomen we in op het onderdeel: wanneer heb je als muziekmaker recht op geld van Sena?

Het geld dat bij Sena binnenkomt via verschillende inkomstenbronnen wordt verdeeld over de muziekmakers die er recht op hebben, de rechthebbenden. Een aantal vragen speelt hierbij een rol:

  • Wanneer heb je als Nederlandse muziekmaker recht op geld van Sena?
  • Hoe worden de inkomsten van Sena verdeeld over deze rechthebbenden?


In dit deel gaan we dieper in op de eerste vraag: we leggen uit wat rechthebbenden zijn en welke rechthebbenden een vergoeding krijgen. Meer weten over de tweede vraag: de verdeling van de inkomsten van Sena over de muziekmakers? Kijk dan snel bij deel 5.

Rechthebbenden

Sena komt op voor de belangen van producenten en artiesten. Onder artiesten valt iedereen die - op muzikaal vlak - heeft meegewerkt aan een nummer, zoals de hoofdartiest, achtergrondzangers, studiomuzikanten en koorleden. Samengevat: muziekmakers.

Muziekmakers hebben recht op geld van Sena als ze aangesloten zijn bij Sena én hun repertoire hebben aangemeld. Om je bij Sena aan te sluiten is het nodig dat je een overeenkomst tekent met Sena. Hierin geef je aan of je wil dat Sena in Nederland of ook daarbuiten voor jou geld gaat innen. Vervolgens kun je via de online portal MySena of via onze app je repertoire aanmelden. Op die manier weten we welk repertoire van jou is, zodat we ook weten voor welke muziek we jou moeten uitbetalen. De nummers in dit repertoire moeten wel te koop zijn, fysiek of als download.

Vergoeding voor rechthebbenden

Daarnaast moeten deze nummers daadwerkelijk gedraaid zijn. Om erachter te komen welke nummers afgespeeld zijn, kijken we naar diverse lijsten:

  • Afspeellijsten van radio- en tv-zenders, van de publieke én commerciële omroepen

 

  • Afspeellijsten van leveranciers van achtergrondmuziek, zoals Mood Media en Xenox
  • Lijsten van legale downloads
  • Speelgegevens van dance-events

Voor wat betreft de afspeellijsten van Nederlandse radio- en tv-zenders: sinds 2017 krijgt Sena deze gegevens via de fingerprinting-technologie. Met geluidsherkenning – net als de app Shazam – wordt een gedraaid nummer geïdentificeerd. Deze informatie wordt vervolgens automatisch doorgegeven aan Sena, zodat we precies weten welk nummer is gedraaid en welke rechthebbenden recht hebben op een vergoeding.

Meld je repertoire aan via de portal of app

Muziekmakers hebben recht op geld van Sena als ze aangesloten zijn bij Sena, hun repertoire hebben aangemeld én als hun muziek in het openbaar gedraaid is. Je kunt je repertoire aanmelden via onze online portal MySena of via onze app. Hier kun je onder andere ook zien hoeveel geld je kunt verwachten in het komende kwartaal: je ziet namelijk welk bedrag er op dat moment voor jou gereserveerd staat.

Benieuwd naar de verdeling van al deze inkomstenbronnen over de muziekmakers?

Lees dan verder: ‘Wanneer heb je als muziekmaker recht op geld van Sena?’ en ‘Hoe worden de inkomsten van Sena verdeeld?’.