Terug

3 vragen aan: Tino Martin

20181121-drie-vragen-aan-facebook.png

Wat komt er allemaal bij kijken wanneer je je geld wilt verdienen met het maken van muziek? In de rubriek “3 vragen aan” vertellen muziekmakers over het ondernemerschap dat onlosmakelijk verbonden is aan hun werk. Deze keer: Tino Martin. De Nederlandse zanger werd in 2014 bekend bij het grote publiek met zijn nummer ‘Jij liet me vallen’ en won in 2018 de Sena Performers Award voor het Nederlandse Levenslied, maar heeft daar jarenlang hard voor moeten werken.

1. Hoe heb jij ervoor gezorgd dat jij kunt leven van je muziek?
“Door keihard te werken en door goed te luisteren naar de mensen om me heen en mijn management. In het begin heb je gewoon advies nodig. Als je vervolgens goede liedjes blijft maken, moet het op een gegeven moment wel lukken. Dan komen de verdiensten vanzelf. Natuurlijk heb ik me in het begin wel eens afgevraagd waar ik mee bezig ben, maar ik heb nooit overwogen om te stoppen met zingen.”

2. Wat heeft social media betekent voor jouw carrière?
“Dat is heel belangrijk geweest, zeker in het begin. Op de radio en televisie is er weinig aandacht voor de Nederlandse muziek. Al helemaal niet aan het begin van je carrière: dan kun je niet zomaar aankloppen bij radio- en televisieprogramma’s. Dus moet je social media inzetten. Ik heb er goed gebruik van gemaakt. Mijn eerste concert in de Heineken Music Hall was uitverkocht, misschien wel puur om het Facebook-bericht dat ik had geplaatst. Het heeft me heel erg geholpen.”

3. Wat wil jij betekenen voor andere jonge Nederlandstalige zangers?
“Als andere jonge zangers en zangeressen van mij kunnen leren en ik een voorbeeld kan zijn, zou ik dat geweldig vinden. Met mijn eigen carrière ben ik al heel druk, maar kortgeleden heeft mijn manager een artiest gecontracteerd die ik graag wil begeleiden. Anderen helpen om hetzelfde pad te bewandelen als ik: dat is iets waar ik me in de toekomst mee bezig wil houden.”

1 MINUUT MET TINO MARTIN
Hoe kijkt Tino Martin terug op zijn beginjaren? Wat betekent muziek voor hem? En heeft hij ooit overwogen zijn muzikale carrière aan de wilgen te hangen? Wij gingen erover met hem in gesprek. Bekijk de video 1 Minuut met Tino Martin