Terug

Ingrid Simons

Ze is achtergrondzangeres bij vele sterren, zong op televisie bij Ik Hou van Holland en heeft heel wat hits ingezongen. Ingrid Simons (1963, moeder van zangeres Eva Simons) is gepokt en gemazeld in de muziekwereld. “Je bent het vangnet van de artiest, dat is nog altijd heel bijzonder.”

“Zal ik je eens iets bekennen”, zegt Ingrid Simons. “Ik heb al een paar jaar geen repertoire bij Sena aangemeld. Zo dom. Dat moet ik echt gaan doen, want ondertussen heb ik wel meegezongen op heel wat hits. Ik laat dat geld echt liggen, terwijl het op sommige momenten in mijn leven zo belangrijk is geweest.”

Erg lijkt ze er nu niet mee te zitten. Uitbundig lachend vertelt ze hoe goed het gaat. Ze geniet van de zanglessen die ze geeft - ‘ik ben niet geschoold, maar put uit 30 jaar ervaring’ -, oefent momenteel voor een theatertournee met Brigitte Kaandorp en deed eerder dit jaar nog het voorprogramma van The Three Degrees. “Ik was gevraagd om vijf optredens met ze te doen, samen met de Nederlandse band die hen begeleidde”, vertelt ze. “Ik mocht zelf bepalen wat ik zou gaan doen. Ik besloot mannennummers te doen in een vrouwenjasje. Zo zette ik een medley van de Bee Gees en Isn’t She Lovely van Stevie Wonder naar mijn eigen hand. Dat was zo leuk om te doen!”

Vangnet
Voor even stond ze op de voorgrond. “Dat was heerlijk, maar het was ook spannender dan mijn andere optredens. Ik was immers opeens degene die ervoor moest zorgen dat de show goed zou worden.” Dat was een mooie uitdaging, maar is niet per se iets waar Ingrid Simons iedere dag naar verlangt. “Het werk als achtergrondzangeres vind ik geweldig”, zegt ze. “Je hebt de druk niet, maar mag wel op het podium staan. Je bent het vangnet van de artiest. De kracht van goede backing vocalisten is dat straks Brigitte Kaandorp zonder om te kijken achterover kan vallen. Dan vangen wij haar op. Dat is zo bijzonder en dankbaar.”

Het creëren van goede backing vocals is een kunst volgens Ingrid. “Heel veel leadzangeressen kunnen geen koortjes zingen. Het is niet iets wat je zomaar doet. Je moet veel muzikaal gevoel hebben en een goed gehoor. Bij een liedje zoals ‘Maak me gek’ van Gerard Joling zorgt het achtergrondkoor voor de energie, maar bij bijvoorbeeld Mr. Probz moet je juist klein zingen en het pure gevoel van een nummer versterken. Je moet precies aanvoelen wat waar nodig is.” 

Grote hits
De lijst artiesten waarmee Ingrid Simons werkte is gigantisch, van Rob de Nijs tot Gordon en van Paul de Leeuw tot Lionel Richie. De meeste bekendheid verwierf ze als ‘Voice van de nineties’. “Ik heb honderden danceplaten ingezongen”, vertelt ze. “Hele grote hits waren bijvoorbeeld Rainbow High in The Sky en Luv You More van DJ Paul Elstak.” Dat er in de clips andere ‘zangeressen’ te zien waren, heeft haar nooit gedeerd. “Ik had er geen moeite mee hoor. Ik had het druk zat, schat. Het ging mij om het zingen. Dat ik met zingen mijn geld mocht verdienen vond ik al geweldig.” 

Rondkomen van de muziek is nooit een probleem geweest. “Ik mag dan 54 zijn, ik word nog steeds gevraagd voor mooie projecten”, zegt ze glunderend. “Al heb ik weleens periodes gehad dat het financieel iets minder ging. Een paar jaar geleden ging het even iets minder in de muziek en had ik net een nieuw huis gekocht. Ik wist even niet goed hoe ik alle kosten moest betalen. Toen heb ik al mijn ‘hits’ bij Sena ingevuld en kreeg ik een mooi bedrag. Daar heb ik echt even van kunnen overleven.” 

Eigen album
Een speciaal doel heeft ze niet met de gelden die ieder kwartaal binnenkomen. “Maar ik denk de laatste tijd weleens na over een soort document”, zegt ze aarzelend. “Ik heb nooit een plaat voor mezelf gemaakt. Terwijl het me wel mooi lijkt om iets achter te laten. Ik denk dan aan een cd met bestaand materiaal, in mijn eigen jasje. Net als wat ik heb gedaan bij The Three Degrees in het voorprogramma. Dat lijkt me wel mooi, misschien ga ik daar die gelden eens voor gebruiken.” 

Eerst wil ze er maar eens voor gaan zorgen dat alle nummers waar ze aan mee werkte, zijn ingevoerd bij Sena. “De komst van die nieuwe app (LINK) is misschien wel mijn redding. Mijn laptop zet ik zelden aan, maar die telefoon heb ik toch altijd bij me. Met zo’n app zou ik echt geholpen zijn, dan heb ik in no time al mijn werken ingevoerd. Want het is natuurlijk wel zonde. Hoewel ik alle vertrouwen heb in mijn toekomst, weet je nooit hoe het gaat lopen. Een beetje extra geld komt altijd van pas.”

Favoriete Nederlandse artiest: “Ik vind Gordon echt waanzinnig. Niet alleen omdat hij een vriend van me is, maar om hoe hij muziek maakt. Als hij begint te zingen, word ik direct geraakt.”

Favoriete Nederlandse nummer: “Ruth Jacott – Beter dan dit. Zij kan zoveel gevoel overbrengen in een liedje.”