Schoenontwerpster Janine Bosch | Sena
Terug

Schoenontwerpster Janine Bosch

Janine van den Bosch

In het atelier van schoenontwerpster Janine van den Bosch staat muziek altijd aan en ze vernoemde haar collecties naar favoriete nummers. 'Muziektitels geven het gevoel van een collectie weer'.

Gedetailleerd, smaakvol, gevarieerd en allemaal met een torenhoge hak. De schoenen die Janine van den Bosch ontwerpt zijn vrouwelijk, creatief en stuk voor stuk eigenzinnig. Met vaak een verrassingsaspect. Zo lijkt een roomwit exemplaar – van een afstandje bekeken - bedekt te zijn met oudroze bloemachtige versiersels, maar blijken het van dichtbij kunstnagels te zijn. Een ander exemplaar oogt zacht en knuffelbaar, maar het materiaal blijkt gemaakt te zijn van honderden nietjes. “Ik houd van een soort grappen in mijn schoenen en gekke materialen. Mijn ontwerpen mogen verrassen”, vertelt Janine in haar Rotterdamse atelier. 

Op gevoel kiezen
Zo heet haar eerste collectie Overpowered, naar een nummer van Roisin Murphy. “Ik ben altijd fan van haar geweest. Het is moeilijk om uit te leggen, maar dat nummer past bij het gevoel dat de collectie mij geeft.” Toch werd dat niet het nummer wat tijdens haar show - bij de Amsterdam Fashion Week – gedraaid werd. “Vooral omdat er teveel tekst in zit. Tijdens de show moest er muziek komen die niet verstaanbaar zou zijn, vond ik. Ook omdat het nog weleens vervormd uit de luidsprekers kan komen. Een vriend van mij raadde Mirror Maru van Cashmere Cat aan. Direct wist ik: dat nummer moet het worden. Nog steeds krijg ik de kriebels van voor en tijdens die show als ik dat liedje hoor.” Die muziek verrast haar, net zoals haar ontwerpen anderen moeten verrassen. “Ook ben ik dol op vreemde geluidjes”, lacht ze. “En in dat nummer zit een geluid wat lijkt op een soort piepende schoenen, dat vond ik wel een mooie knipoog.”

Visie op mode
Bij het ontwerpen heeft ze regelmatig vrouwelijke artiesten in haar achterhoofd, zoals eerdergenoemde Roisin Murphy en Mette Lindberg van The Astroids Galaxy Tour. “Dat zijn vrouwen waar ik mijn schoenen bij zie. Eigenwijze en krachtige vrouwen die niet bepaald standaard zijn en een bijzondere visie op mode hebben. De muziek van The Astroids Galaxy Tour vond ik bovendien passen bij mijn tweede collectie, die ik daarom naar het nummer Suburban Space Invader heb genoemd.”

Het is lastig om uit te leggen waarom bepaalde muziek volgens haar zo goed bij haar ontwerpen past. “Muziek is voor mij een gevoel”, vindt Janine. “Net zoals muzikant Cosmo Sheldrake – momenteel één van mijn favoriete artiesten - allerlei vreemde geluiden kan laten samenkomen tot één nummer, breng ik als ontwerper allerlei materialen samen tot één geheel. Muziek is daarbij een inspiratiebron.”