Stichting Muziekids | Sena
Terug

Stichting Muziekids

muziekids1.png

Het verblijf van kinderen in ziekenhuizen aangenamer maken via muziek: dat doen ze bij Stichting Muziekids. Initiatiefnemer Robbert de Vos wil uiteindelijk studio's in ieder ziekenhuis van Nederland neerzetten. 'Dat muziek stress verlagend werkt, zien we bij de kinderen.'

Een vrolijk gekleurd decor, een lange rij gitaren, een piano, een drumstel en vele andere instrumenten; de Guus Meeuwis Muziekids Studio in het Tilburgse St. Elisabeth Ziekenhuis is een feest voor het oog en ademt muziek. Hier zie je hoe groot de invloed van muziek kan zijn. Zo beginnen de ogen van het meervoudig gehandicapte meisje in een rolstoel al te glimmen zodra ze de ruimte binnenkomt. Dat ze even moet wachten, lijkt haar niet te deren.

“Laatst zat hier een jongetje enthousiast te rammen op het drumstel,” vertelt John Verbunt die samen met Christel van der Bruggen de Muziekids Studio runt. “Zijn vader kwam op een gegeven moment aangereden in zijn rolstoel. Hij zag zijn dolblije zoon en moest ontzettend huilen. Hij vertelde me dat hij kanker had in een vergevorderd stadium. Hij was verdrietig, maar vond het prachtig om in deze heftige tijd zijn ventje even zo blij te zien.” 

Stress verlagend
Met het voorbeeld schetst John de kern van Muziekids; zieke kinderen (of kinderen met zieke ouders) even uit de negatieve sfeer halen via muziek. In samenwerking met vele artiesten (bijvoorbeeld Guus Meeuwis, Ali B, René Froger, Armin van Buuren, Afrojack, Nick & Simon en John Ewbank) zijn al in vier ziekenhuizen Muziekids Studio’s gerealiseerd: in het Elisabeth TweeSteden ziekenhuis in Tilburg, Tergooi ziekenhuis locatie Blaricum en Behandelcentrum Heideheuvel in Hilversum en DeKinderkliniek in Almere. Ook lopen de medewerkers regelmatig rond op de afdelingen om muziek te maken. Oprichter van de stichting is Robbert de Vos. “In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zoveel kinderen,” vertelt hij. “Door met hen muziek te maken, hebben ze even afleiding. Of ze een instrument kunnen spelen is niet belangrijk, de studio is er voor iedereen. Dat muziek maken stress verlagend werkt, zien we bij de kinderen.”

Zo was er onlangs in het Tilburgse ziekenhuis een jongetje van 3 dat net een infuus had gekregen. “Pas bij de derde keer prikken lukte dat en het mannetje was in alle staten,” vertelt John. “Door de verpleging werd ik gevraagd om even langs te komen met onze Troubadourtrolley, die helemaal vol ligt met instrumenten. Ik begon op mijn accordeon te spelen en binnen een halve minuut was dat jongetje rustig. Dat is wat muziek kan doen.”

Samenwerken
Omdat ze zien hoe groot het effect is op de zieke kinderen, wil Muziekids groeien. Op dit moment wordt al met verschillende ziekenhuizen gesproken. Robbert de Vos is ambitieus. “We willen overal in Nederland studio’s realiseren. Evenementen organiseren om geld op te halen, zoals in februari 2017 met Afrojack. Ontzettend veel artiesten zijn enthousiast om mee te doen, dat is geweldig toch? Daarbij is onze samenwerking met Sena heel belangrijk. Door gesteund te worden door zo’n professionele club zien mensen dat Muziekids een volwaardige organisatie is. Zowel Sena als Muziekids kent de grote waarde van muziek, dus al samenwerkend kunnen we nog veel meer bereiken.”