Terug

Hoe verdien jij je brood? In gesprek met Bas van Di-rect & violiste Loes Dooren

Welke keuzes maak je als muziekmaker? Op welke manieren kom je aan je geld? En welke rol speelt ondernemen daarbij? In onze rubriek ‘Hoe verdien jij je brood?’ gaan twee muzikanten hierover met elkaar in gesprek. Dit keer: Bas van Wageningen van DI-RECT en violiste Loes Dooren. Beide muziekmakers kunnen leven van de muziek, maar bewandelen een compleet ander pad.

Bas van Wageningen
Bas van Wageningen is niet alleen al 20 jaar basgitarist bij DI-RECT, maar ook producer bij zijn eigen studio, Basement Studio. Na de middelbare school kwam zijn leven - met het succes van DI-RECT - in een stroomversnelling terecht: "Binnen een jaar of twee verdienden we op jaarbasis allemaal meer dan onze ouders. En dat op je 19e, terwijl je nog thuis woont..." Sindsdien is DI-RECT altijd succesvol geweest, wat ervoor heeft gezorgd dat Bas nooit financieel afhankelijk is geweest van ander werk.

Loes Dooren
De weg naar succes ziet er voor Loes Dooren heel anders uit. De klassiek geschoolde violiste heeft veel verschillende inkomstenbronnen. Zo speelt ze mee in symfonieorkesten, geeft ze soloconcerten en is ze te horen op nummers van onder andere David Guetta, The Black Eyed Peas en Mr. Probz. Ook houdt ze zich bezig met muziektheater en geeft ze muziekles. Loes: “Juist die veelzijdigheid maakt mijn werk zo leuk. Ik geef bijvoorbeeld muziekles omdat ik het graag doe, niet omdat het moet.”

Regel je rechten
Al tijdens haar opleiding kwam Loes in aanraking met Sena. En tijdens haar studioklussen leerde ze van andere muzikanten meer over het regelen van je muziekrechten. “Ik houd via MySena zelf bij hoe en wat. Het enige dingetje is telkens even vragen om een handtekening bij de producer.” Bas – die ook zelf zijn rechten regelt – vult aan: “Easy does it… Je kunt het natuurlijk bij je management neerleggen, maar het is net zo makkelijk om zelf je rechten te regelen. Het is niets anders dan gewoon een formulier invullen.”

Heb jij je muziekrechten nog niet geregeld? Maak een account aan via MySena en meld je repertoire aan

Aanmelden