Terug

Atresmedia update

05-12-2023
atresmedia-logo.jpg

Atresmedia update: ook commerciële landelijke televisiezenders in december-repartitie

Recent is mondelinge overeenstemming bereikt met Talpa TV en RTL Nederland over een overeenkomst voor de periode 2022 tot en met 2024. Dat betekent dat in de december-repartitie, die op 15 december wordt uitgevoerd, de playlists van de RTL-zenders (RTL4, RTL5, RTL7 en RTL8) als de zenders van Talpa TV (SBS6, NET5, Veronica) worden toegevoegd voor de periode januari 2022 tot en met oktober 2023. De betaling van de televisiezenders van de NPO is al hervat met ingang van de september-repartitie.

In het kader van de Atresmedia-fix zijn voor muziekjaar 2024 afspraken gemaakt over de categorieën ‘is geregeld’. Met de term ‘is geregeld’ wordt bedoeld dat de televisiezender claimt dat de vergoeding voor dit specifieke gebruik van de muziek op een televisiezender (in)direct is geregeld tussen de producent (mastereigenaar) en de betreffende televisiezender. Sena is niet bekend met de afspraken die in de keten zijn gemaakt tussen producent en televisiezender.

Voor muziekjaar 2024 zijn de categorieën “is geregeld” vooralsnog als volgt: muziek in commercials en muziek in buitenlandse films en series op de RTL televisiezenders en muziek in commercials op de Talpa televisiezenders. Voor het gebruik van repertoire in de categorieën “is geregeld” wordt voor muziekjaar 2024 geen vergoeding geïnd door Sena.

Voor de televisiezenders van de NPO verandert er niets. De NPO heeft geen categorie “is geregeld’ aangewezen. De vergoeding en doorbetaling voor het muziekgebruik op de zenders van de NPO blijft ook in 2024 via Sena lopen.

De eerste betaling waarin de “is geregeld” categorieën zijn uitgesloten zal in de maart 2024 repartitie zijn. Het repertoire dat is geïdentificeerd op de playlists in de categorieën “is geregeld” zal te zijner tijd worden gepubliceerd op MySena. Er zal ook een meldingsprocedure waarin bezwaar kan worden gemaakt beschikbaar komen in het eerste kwartaal van 2024.