Muziek verzacht fileleed | Sena
Terug

Muziek verzacht fileleed

04-01-2019
muziek-verzacht-fileleed-1.jpg

Muziek Werkt, een initiatief van Sena en Buma/Stemra, wilde weten welke rol muziek speelt in de file en liet ruim duizend ochtendfilerijders door marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel bevragen. En wat blijkt? Muziek is dé remedie tegen fileleed.

Ruim driekwart van de filerijders vindt muziek luisteren in de file een leuke afleiding van het leed. Ook zegt driekwart dat muziek helpt om blijer op de bestemming aan te komen. Top 40 popmuziek is veruit de favoriete muzieksoort om het fileleed te verzachten. Ook Nederlandstalige muziek, rock en dance helpen veel mensen de file door.

Nederland luistert massaal naar de radio
Driekwart (77%) van de filerijders ervaart de ochtendspits als (heel) vervelend. Bijna iedereen (97%) luistert muziek in de ochtendfile, waarbij 4 op de 5 filerijders naar de radio luisteren. Top 40 popmuziek is veruit de favoriete muzieksoort om het fileleed te verzachten (64%). Ook Nederlandstalige muziek (28%), rock (24%) en dance/house/techno (24%) helpen veel mensen de file door. Vooral artiesten als André Hazes, BLØF, Ed Sheeran, Marco Borsato en Pharrell Williams zorgen ervoor dat filerijders vrolijker op hun bestemming aankomen.

Lekker meezingen
Ruim acht op de tien filerijders zingen wel eens mee achter het stuur. Vooral de doelgroep tot 45 jaar gooit geregeld de stembanden los (54%). 45-plussers lijken wat meer gêne te voelen, maar 35% van hen zingt regelmatig mee. De helft van de filerijders durft ook in de file uit volle borst mee te zingen (52%). Toch is er ook een groep die zich hier minder comfortabel bij voelt (17%).

Bekijk de infographic:

infographic-muziek-verzacht-fileleed-1.png