Terug

Als muziek in de oren van... Pillen Groep

10-07-2023
04.jpg

Elk bedrijf of organisatie heeft een eigen publiek en een eigen sfeer. Die sfeer wordt mede bepaald door het interieur, personeel – en doorgaans ook door de muziek. Muziek Werkt praat met Oscar Hanselman en Demy Tichelman van Pillen Group in Lichtenvoorde.

Bezoekers van het Zwarte Cross festival zagen ‘m al hangen, de banner op de muur van Pillen Group, op een steenworp afstand van het festivalterrein. ‘Waor wi-j met bezig bunt’ en ‘Made in the Achterhoek’ valt er te lezen op het doek, gevolgd door een lange lijst aan activiteiten van het familiebedrijf: dunne plaatbewerking, aluminium profielbewerking, fijnmechanische verspaning, industriële assemblages, productie eindproducten zoals kassameubelen en balies, infraroodverwarmingen, akoestische meubelen, presentatiezuilen, en talloze andere activiteiten. Het is een drukte van belang op de vier productie- en assemblagevestigingen van Pillen Group, dat in 1956 werd opgericht. Het familiebedrijf begon met het maken van aardklemmen voor tv-antennes onder de naam de Winterswijkse Metaalindustrie en is sindsdien uitgegroeid tot innovatief fullservice productiepartner in de maakindustrie met ruim 125 vakbekwame teamleden.

Het bedrijf wordt graag uitgedaagd en heeft als motto dat ze het onmogelijke mogelijk maken. Met de Achterhoekse mentaliteit van normaal, nuchter en ‘gewoon doen’ en de kernwaarden puur, passie, persoonlijk en prestatie is het bedrijf succesvol in binnen- en buitenland. Een van de medewerkers die aan het succes bijdraagt, is Oscar Hanselman. Dat hij al achtentwintig jaar werkt bij het bedrijf, is geen unicum bij Pillen, waar onlangs een medewerker zijn veertigjarig werkjubileum vierde. Als Cnc-draaier / machine-operator is Hanselman verantwoordelijk voor het op nauwkeurige wijze bewerken van materialen. Met die materialen kunnen producten worden gemaakt die onderdeel worden van een groter eindproduct, maar ook halffabricaten. “Het gaat vaak om onderdelen voor de machine- en apparatenbouw, flow- gasmeterindustrie, medische industrie en verlichtingsindustrie. Denk bijvoorbeeld aan hydraulische gereedschappen, maar ook onderdelen voor analyseapparatuur en medische apparaten. Dat gaat om medische apparatuur die bijvoorbeeld terug te vinden is in operatiekamers, maar ook om digitale displays voor betaalzuilen en duurzame producten als verwarmingssystemen.”

Op de werkvloer is te zien hoe dat er in de praktijk uit ziet. In de geschakelde productiehallen staan materialen klaar om bewerkt te worden en onderdelen en halffabricaten gereed voor de klanten. De materialen worden met heftrucks vervoerd naar de vele robots, meetmachines en gigantische 24/7 bewerkingsmachines. Om te zorgen dat alle apparatuur blijft werken en op elkaar is afgestemd, is er de Technische Dienst. Daarvan is Demy Tichelman de coördinator. “Ik zorg dat alles hier in technisch opzicht blijft draaien. Geen dag is hetzelfde. Het gaat van verduurzaming van de panden tot machineonderhoud. Die diversiteit is leuk, ik vind het leuk om te zorgen dat er rust op de werkvloer komt doordat alles het doet zoals het moet doen.” 

Die rust, die is betrekkelijk. De machines in het bedrijf staan praktisch nooit stil. Zoals die van Hanselman. “Behalve het maken van de producten controleren we ook de kwaliteit. Nu steeds minder mensen weten hoe iets gemaakt wordt, helpen we bijvoorbeeld engineerbureaus met advies over de vraag of iets mogelijk is en hoe dat gemaakt kan worden. En dat levert weer op dat je weer nieuwe producten kunt maken. Dat vind ik leuk. Naast de gezelligheid met collega’s natuurlijk.”

Onderdeel van die sfeer is de muziek die er in de gasloze en verduurzaamde productiehallen te horen is en zo het gepuf, gesis en gedreun van de machines wat maskeert. Q-music is de vaste radiozender die opstaat in de verschillende productiehallen. Hanselman: “We dragen natuurlijk oordoppen vanwege het geluid van de machines. Daarnaast geeft muziek een verdere reductie van het machinegeluid. We moeten de machines wel blijven horen om te weten of alles goed gaat. De muziek is een vanzelfsprekendheid tijdens het werk. Staat de muziek uit, dan loopt er altijd iemand direct naar de radio om ‘m weer aan te zetten. Dan mis je de muziek toch.”