Terug

Als muziek in de oren van... Het Brouwhuis

24-10-2023
05.jpg

Elk bedrijf heeft een eigen publiek en een eigen sfeer. Die sfeer wordt mede bepaald door het interieur, bediening – en doorgaans ook door de muziek. Muziek Werkt praat met Ruud van Moorst, eigenaar van bier- en spijslokaal Het Brouwhuis in Amersfoort.

De Kei, de Koppelpoort en Brouwerij Eembier. Veel Amersfoortser wordt het niet, en daar is Amersfoorter Ruud van Moorst, eigenaar van bier- en spijslokaal Het Brouwhuis én brouwer Eembier, dan ook trots op. Zestien jaar nadat hij in 2006 zijn eigen Eembier ging brouwen opende hij bier- en spijslokaal Het Brouwhuis. Uiteraard in de Keistad, aan de Groenmarkt onder het toeziend oog van de karakteristieke Sint JorisKerk. “Ik ben gepassioneerd bierbrouwer. “Het blijft bijzonder dat je met slechts vier ingrediënten zoveel verschillende smaken kunt realiseren. Daarbij is het prachtig om mensen mee te nemen in de reis van graankorrel tot bierglas. Dat praat ik graag over op bierfestivals, maar er gaat niets boven een eigen woonkamer waar je mensen kunt ontvangen en ze onze ambachtelijk gebrouwen speciaalbieren laten proeven. Zo is bier- en spijslokaal Het Brouwhuis ontstaan.”

02.jpg

Het Brouwhuis is een verlengstuk van wat Van Moorst wil uitstralen met zijn brouwerij. Van de vijftien bieren op tap zijn er veertien nergens anders te krijgen in Amersfoort. Dat trekt bierconnaisseurs uit heel Nederland naar Het Brouwhuis. Populair zijn de kleine proefplankjes, die het laagdrempelig maken om meerdere bieren te proeven. Van Moorst heeft het over ‘zijn kindjes’ als hij het over zijn bieren heeft. Alle producten die hij maakt zijn zuiver; geen kruiden, extracten of andere toevoegingen. Dat valt in lijn met zijn reinheidsprincipe. Die filosofie wordt bij Het Brouwhuis gekoppeld aan Van Moorst’ liefde voor Zuid-Europa. Dat is terug te zien in de spijzen op de kaart. Waar in veel andere biercafés de bieren worden vergezeld van vooral tosti’s, bitterballen en patat, daar onderscheidt Het Brouwhuis zich met mediterraanse gerechten zoals empenadas, antipasti en albondigas (Spaanse gehaktballetjes). Van Moorst: “We willen graag nieuwsgierige mensen laten genieten. Daarom staan op onze kaart niet alleen bieren die niet iedereen heeft, maar ook bijzondere hapjes. Daarbij rouleren de gerechten met de seizoenen mee, zodat er steeds iets te ontdekken valt. De bieren worden vervolgens afgestemd op de gerechten, zodat we bij elk gerecht een bijpassend biertje kunnen aanbevelen.”

Van Moorst is zelf een groot muziekliefhebber die veel naar concerten ging en gaat. In het Brouwhuis speelt muziek een grote rol om een ongedwongen, relaxte sfeer te creëren. Heel bewust is er gekozen om geen top 40-muziek te draaien, maar muziek die een smeltkroes is van wat het personeel zelf leuk vindt. Dat betekent in de praktijk veel rock en blues, met medewerkers die actief playlists maken. “Zolang de muziek niet te heftig is, kan er veel. Het moet net geen behang zijn, maar je moet je er ook niet aan storen. We merken dat onze gasten het waarderen, juist omdat we geen standaardmuziek draaien. En dat ze het leuk vinden als bijvoorbeeld mijn vrienden van bluesband Damned and Dirty hier in de zaak optreden. Op zaterdagavond draait mijn dochter met een vriendin plaatjes. Dat levert ook altijd positieve reacties op.”

Dat een muzieklicentie voor het gebruik van muziek nodig is, begrijpt Van Moorst. “De vriend van mijn dochter is zelf muzikant van beroep. Ik zie met eigen ogen hoe hard die moet werken om zijn boterham te beleggen. Vroeger kochten mensen een cd of lp, maar nu wordt er gestreamd. Dat levert minder op voor de muzikant. Toen ik mijn zaak begon, heb ik even overwogen om geen muziek te draaien. Maar dan wordt het wel erg stil binnen.”