Social Facebook Instagram LinkedIn Youtube

Repertoire Data Exchange

Samenwerking tussen producenten en naburige rechtenorganisaties

 

Repertoire Data Exchange

rdxlogo.png

De Repertoire Data Exchange (RDx) is een samenwerking binnen de muziekindustrie tussen producenten en naburige rechtenorganisaties geleid door IFPI - International Federation of the Phonographic Industry (www.ifpi.org/)  en Win - Worldwide Independent Music Industry Network (winformusic.org/). De ontwikkeling is gestart met 8 organisaties (4 producenten en 4 naburige rechtenorganisaties) die eveneens zorgdragen voor het testen, maar het systeem is schaalbaar voor wereldwijd gebruik.

Het doel van de Repertoire Data Exchange (RDx) bestaat uit;

  • Het standaardiseren en vereenvoudigen van het rechtenregistratie proces van repertoire bij naburige rechtenorganisaties voor producenten van elk formaat.
  • Het vergroten en vergemakkelijken van toegang tot accurate repertoire data voor naburige rechtenorganisaties. Efficiënte uitwisseling van accurate data zal bijdragen aan transparante accurate, efficiënte en tijdige distributie van gelden.
  • Het vergroten van de transparantie aangaande de status van het repertoire, waaronder registratie, rechtenconflicten en problemen met datakwaliteit tussen platenproducenten en naburige rechtenorganisaties.


    rdx.jpg


RDx zorgt dat platenmaatschappijen en naburige rechtenorganisaties via één centraal platform gestandaardiseerde en uniforme recording- en rechteninformatie kunnen uitwisselen, een eerste stap richting een ‘wereldwijde data distributieketen voor naburige rechten’. RDx zorgt niet alleen voor identieke data die eenvoudig en snel toegankelijk is voor alle naburige rechtenorganisaties, maar zal hopelijk zorgen voor verbeteringen van de datakwaliteit binnen de gehele sector.

Gegevens uitwisselen

De Repertoire Data Exchange (RDx) is niet toegankelijk via een gebruikersinterface. RDx werkt op basis van het uitgangspunt dat alle deelnemers de data leveren en gebruiken middels een standaard format. Om data uit te wisselen maakt de RDx gebruik van de DDEX: Digital Data Exchange standaarden (ddex.net/). Deelnemers dienen in staat te zijn om DDEX RDR 1.4 berichten te versturen en te ontvangen. Meer informatie over DDEX RDR is beschikbaar via deze link.

Uitwisseling van informatie geschiedt via sFTP, maar het systeem is tevens toegankelijk via een geavanceerde API voor o.a. het zoeken naar repertoire, status, conflicten en statistieken. Na registratie van rechten ontvangt een producent terugkoppeling over de datakwaliteit (ontbrekende en foutief gevulde velden), bevestiging van registratie bij de deelnemende rechtenorganisaties, de eventueel ontbrekende (verplichte) velden voor registratie van rechten per organisatie en eventuele rechtenconflicten in de landen van de deelnemende rechtenorganisaties. Naburige rechten organisaties ontvangen alle nieuwe en gewijzigde rechteninformatie (periodiek) geautomatiseerd of middels een uitvraag bij het systeem.

rdx2.png

Uitwisseling geschiedt op basis van bestanden voor specifieke doeleinden:

  • ‘Declaration message’ – gebruikt door rechthebbenden (producenten) om repertoire en rechten aan te melden.
  • ‘Claim Status Update Message’ – gebruikt door naburige rechten organisaties om rechthebbenden (producenten) te informeren over errors in bestanden en/of rechtenconflicten. Tevens geeft RDx deze terug aan de rechthebbenden (producenten) direct na het inlezen in RDx.
  • ‘Request Message’ – gebruikt door naburige rechten organisaties om details van specifeke recordings op te vragen. (verzoeken zullen gebruikelijk per ISRC worden ingediend, waarna nieuwe data aangaande de ISRC die middels de ‘Declaration message’ door producenten naar RDx wordt gezonden, automatisch zal worden doorgestuurd)
  • Revoke message – gebruikt door rechthebbenden (producenten) om alle geregistreerde rechten op een recording op te heffen als er een (aanzienlijke) fout is gemaakt bij het registreren van de rechten

Gebruiker van Rdx worden

De Repertoire Data Exchange (RDx) wordt beheerd door een zelfstandig bedrijf, Repertoire Data Exchange Ltd. Dit bedrijf is een gezamenlijke onderneming (50/50) van IFPI en WIN. Om deel te kunnen nemen aan RDx dienen alle gebruikers van RDx te voldoen aan specifieke (contractuele) voorwaarden.

RDx is een datauitwisseling tussen drie type gebruikers: rechthebbenden (producenten); data leveranciers (degene die de repertoire data naar RDx versturen, producenten of technische dienstverleners die de data namens producenten versturen) en ontvangers (naburige rechtenorganisaties die het repertoire en de rechten nodig hebben om de gelden aan de rechthebbenden uit te betalen). RDx is een technische infrastructuur en als gevolg zullen gebruikers dienen te voldoen aan specifieke technische voorwaarden om gebruik te kunnen maken van het systeem. Hiernaast voorziet RDx in de rechtendoorgifte naar meerdere partijen, hetgeen betekent dat gebruikers aan de voorwaarden voor data- en rechtenregistratie dienen te voldoen om gebruik te kunnen maken van het systeem.

Voordat gebruik kan worden gemaakt van RDx dient een nieuwe gebruiker (producent, dataleverancier of naburige rechtenorganisatie) een zogeheten ‘pre-onboarding’ proces te doorlopen. Gedurende dit proces toont de nieuwe gebruiker via de test omgeving aan dat men gereed is om het systeem te gebruiken; de data voldoet aan de criteria en de organisatie in het juiste bestandsformaat kan uitwisselen. Naast het registreren waarbij zowel contactgegevens als ‘abonnementsvoorkeuren’ door RDx Ltd worden vastgelegd, dient iedere gebruiker een lidmaatschapsovereenkomst te tekenen waarbij men akkoord gaat met de gebruikersvoorwaarden van het systeem.  Hierin zijn onder andere afspraken gemaakt over:

  • Het doorgeven van (relevante) wijzigingen in de registratiegegevens
  • Het registreren en vastleggen van repertoire en rechten door RDx en ontvangers.
  • Het gebruik van de verschillende bestandsformaten, FTP uitwisseling en gebruik van de API door de verschillende gebruikers van RDx.


In 2020 zal de Repertoire Data Exchange (RDx) in productie worden genomen. De verwachting is dat nieuwe gebruikers vanaf 2021 gebruik kunnen gaan maken van het systeem.