Social Facebook Instagram LinkedIn Youtube

‘Waarom moet ik betalen voor muziek?’

 

Waarom?

‘Waarom moet ik betalen voor het afspelen van muziek?’ ‘Wat doet Sena met het geld dat ik voor mijn licentie betaal?’ ‘Waarom betaal ik zowel aan Buma als Sena?’ We krijgen regelmatig vragen binnen van muziekgebruikers: van ondernemers in de horeca en retail tot in de financiële dienstverlening en zorg. In deze rubriek komen de antwoorden op veelgestelde vragen aan bod. Deze keer zoomen we in op de vraag waarom muziekgebruikers moeten betalen voor het afspelen van muziek.

Sena beheert – in opdracht van de overheid – de rechten van ruim 30.000 artiesten, sessiemuzikanten en producenten op basis van de Wet op de naburige rechten. In deze wet staat beschreven dat de makers van muziek recht hebben op een redelijke vergoeding wanneer hun muziek in het openbaar wordt gedraaid.

Muziek in winkels, kantoren, media en horeca
Wanneer muziek buiten de huiselijke kring wordt afgespeeld – zoals in winkels, kantoren, horeca of op radio en televisie – spreken we van het openbaar maken van muziek. Dit is iets anders dan het thuis afspelen van bijvoorbeeld een cd, waarvan de gebruikskosten al zijn betaald bij het kopen van de muziek.

Muziek waarnaar gasten, klanten of meer dan twee werknemers luisteren, wordt officieel openbaar gemaakt. En voor die openbaarmaking vraagt Sena – namens de muzikanten en producenten van die muziek – een vergoeding in de vorm van een licentie.

Muziek op de radio
Dat houdt in dat ook een licentie vereist is, wanneer de radio aanstaat in een bedrijf. Want ook al hebben alle radiozenders een licentie, deze is puur bedoeld voor hun eigen muziekgebruik. Een bedrijf dat een radiozender aan heeft staan, zorgt voor verdere verspreiding van de muziek. Dit wordt gezien als nieuwe openbaarmaking en dus moet er alsnog een tarief over worden afgedragen.

Wanneer heeft u geen licentie nodig?
Er zijn wel uitzonderingen. Zo hoeft een bedrijf dat niet toegankelijk is voor gasten of klanten geen licentie aan te schaffen, als er minder dan drie fulltime medewerkers werken. Bijvoorbeeld een eenmanswebshop met kantoor aan huis of een zzp’er die thuis muziek luistert. Op MijnLicentie.nl staat precies beschreven wat van toepassing is op een specifieke situatie.

Muziek via streamingdiensten
Er zijn allerlei manieren om muziek in een onderneming te laten horen. Via de radio, cd-speler, een muzieksysteem of via internet. Kiest u voor internet? Maak dan gebruik van een narrowcasting-oplossing. Er zijn verschillende vormen van narrowcasting. Bijvoorbeeld via harde schijven en satelliet, maar ook via streaming. Overigens mag een bedrijf nooit muziek afspelen via streamingdiensten als bijvoorbeeld Spotify, Apple Music of Deezer. Deze diensten zijn namelijk consumenten streamingdiensten en mogen zakelijk niet gebruikt worden. Mogelijk komt hier in de toekomst verandering in, maar vooralsnog is het niet toegestaan.

Waarde van muziek
Van klant tot medewerker: muziek heeft een positief effect op mensen en kan daardoor ook een positief effect hebben op de resultaten van een bedrijf. Op www.muziekwerkt.nl leest u meer over het zakelijk belang van muziek.

‘Wat doet Sena met het geld dat ik voor mijn licentie betaal’? Lees het antwoord hier!