Terug

Reactie Sena op open brief STOMP RAAP-Arrest

30-03-2023
Brochure makes the most of music

Brancheorganisatie STOMP heeft in een open brief Nederlandse artiesten opgeroepen om in actie te komen tegen het RAAP-Arrest.

Hoewel Sena de strekking van de boodschap vanuit STOMP geheel ondersteunt, willen we aanvullend nog wel een paar kanttekeningen maken. Sena heeft na de RAAP-PPI uitspraak bij een groot deel van de klantencategorieën een toeslag bedongen van 12,5% in 2021 en 26,6% in 2022 en 2023. Door deze toeslag wordt de zogenoemde minutenwaarde daling gedempt. Van een daling met 40% is dus vooralsnog geen sprake. Daarnaast is het zo dat Sena alle openbaar gemaakte tracks afrekent. De nadelige effecten van het RAAP-arrest treffen niet alleen Nederlandse artiesten en producenten, maar alle rechthebbenden op repertoire uit zogenaamde Rome landen. De Verenigde Staten hebben dit verdrag niet getekend. Er wordt in de VS echter wel een vergoeding betaald voor digital radio broadcasts en satelliet radio.

Sena is het met STOMP en ook de Nederlandse overheid eens dat de Europese Commissie de herinvoering van wederkerigheid weer mogelijk moet maken en voert daar een actieve lobby voor.

Voor meer informatie over het RAAP-PPI-arrest, kun je hier meer informatie vinden.