Over Sena
Sena regelt de rechten van muzikanten en producenten. Zij krijgen van ons een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt. Deze vergoeding krijgen zij dankzij muzieklicenties. Bedrijven en organisaties sluiten die licenties bij ons af. Als organisatie zonder winstoogmerk betalen wij de geïncasseerde gelden zo snel mogelijk en tegen zo laag mogelijke kosten door. Zo zet Sena zich in voor een gezonde muziekindustrie, waarin uitvoerend muzikanten en producenten eerlijk worden beloond en krijgen waar zij recht op hebben.
Wet naburige rechten
Wij exploiteren de rechten van artiesten en producenten op basis van de Wet op de naburige rechten. Deze wet stamt uit 1993 en stelt dat ‘muzikanten en producenten recht hebben op een billijke vergoeding indien de door hen uitgebrachte commerciële fonogrammen ten gehore worden gebracht’. Of in begrijpelijke taal: de makers van muziek hebben recht op een redelijke vergoeding wanneer hun muziek in het openbaar gedraaid wordt.
Muziek op (dance)evenementen
Wanneer muziek buiten de huiselijke kring wordt afgespeeld op bijvoorbeeld een evenement spreken we dus van het openbaar maken van muziek. Voor die openbaarmaking vragen wij namens de muzikanten en producenten van die muziek een vergoeding in de vorm van een licentie. Organiseer je een evenement op een externe (gehuurde) locatie dan heb je hiervoor altijd een evenementenlicentie nodig en volstaat de amusementsmuzieklicentie op de locatie niet. Als je zelf locatiehouder bent en voor de betreffende locatie beschikt over een amusementsmuzieklicentie en je organiseert op die locatie een evenement met een entreeprijs van maximaal €25,- (excl. BTW) is de toestemming inbegrepen. Als je een evenement organiseert met een entreeprijs hoger dan € 25,- (excl. BTW) is een aparte evenementenlicentie vereist. Ook bij het organiseren van een gratis toegankelijk (dance)evenement, dien je hiervan opgave te doen.
Tarieven
Op grond van de door de Hoge Raad gewezen arrest d.d. 12 november 2021 zijn de tarieven voor evenementen waar mechanische muziek ten gehore wordt gebracht tot stand gekomen. De tarieven vind je in ons tarievenoverzicht.
RAAP-PPI toeslag
Het RAAP-PPI arrest van het Europese Hof van Justitie heeft geleid tot een wetswijziging in Nederland per 1 januari 2021. Als gevolg van deze wetswijziging is Sena genoodzaakt een toeslag te factureren aan muziekgebruikers. Waarom, dat lichten we hier graag toe.
Opgave doen van jouw (dance) evenement
Om het juiste tarief te bepalen voor jouw evenement is het voor ons belangrijk dat je een opgave doet van je evenement. Hier kun je o.a. aangeven hoeveel bezoekers je verwacht en wat voor muziek er te horen is. Graag ontvangen we dit formulier via evenementen@sena.nl.
Opgave doen van jouw evenement
Speelgegevens (dance) evenementen
Overzicht van (dance) evenementen waar wij de speelgegevens van verwerken vind je hier.
Vragen?
Een overzicht van veel gestelde vragen over (dance) evenementen kun je hier vinden. Mocht jouw vraag er niet bij staan, neem dan contact met ons op via evenementen@sena.nl of bel ons op 035 – 625 17 00. Het team Licenties bestaat uit 5 collega’s. Chantal, Diana, Evelien, Rik en Willem helpen je graag.
Natuurlijk ontvangen wij het liefst complimenten. Maar heb je een klacht of loop je ergens tegenaan, dan horen we dat graag. Je kunt ons bereiken via bovenstaande gegevens.
Namens de makers van muziek wensen we je een mooi (dance) evenement toe!