Social Facebook Instagram LinkedIn Youtube

RAAP - PPI

 

RAAP - PPI

Op 8 september 2020 heeft het Europese Hof van Justitie (EHvJ) uitspraak gedaan in de zaak Recorded Artists Actors Performers (RAAP) tegen Phonographic Performance Ireland (PPI). Dit is aanleiding geweest voor de Nederlandse regering om een wetswijziging door te voeren die van kracht is geworden met ingang van 1 januari 2021. Op basis van de Wet op de naburige rechten is alleen repertoire waarvan de oorspronkelijke mastereigenaar gevestigd is in een land dat het Verdrag van Rome heeft ondertekend beschermd voor alle vormen van openbaarmaking. De Verenigde Staten hebben het verdrag van Rome niet geratificeerd. Bij web- of simulcasting geldt dat repertoire uit alle landen die het WPPT-verdrag hebben geratificeerd, waaronder de VS, door Sena vertegenwoordigd wordt. Het onderscheid tussen bescherming op basis van het Verdrag van Rome, dan wel WPPT, komt als gevolg van de wetswijziging met ingang van 1 januari 2021 te vervallen. Sena ziet zich dan ook genoodzaakt om de tarieven per die datum te verhogen. Met de representatieve organisaties van muziekgebruikers zullen op korte termijn onderhandelingen worden gevoerd om te komen tot afspraken over tariefaanpassingen.

Het gebruik van repertoire waarvan de oorspronkelijke mastereigenaar de Amerikaanse nationaliteit heeft is aanzienlijk. Alle rechthebbenden op dit repertoire, evenals repertoire uit overige landen die het WPPT-verdrag hebben geratificeerd, komen in aanmerking voor repartitie van ontvangen licentie-inkomsten vanaf muziekjaar 2021.

In het RAAP-PPI arrest is gesteld dat de materiële wederkerigheid zoals vastgelegd in artikel 15.3 van het WPPT-verdrag, op basis waarvan primair Amerikaanse rechthebbenden tot op heden waren uitgesloten van incasso en repartitie, alleen op EU-niveau kan worden geregeld. Meerdere lidstaten, waaronder de Nederlandse regering, hebben er inmiddels bij de Europese Commissie op aangedrongen hiertoe over te gaan. In dat geval zullen zowel de tariefaanpassingen als de wijzigingen in het repartitiebeleid per die datum weer ongedaan gemaakt worden.

Update Convenant VNO-NCW en MKB Nederland

Over de gevolgen van het RAAP-PPI arrest van het Europese Hof van Justitie zijn de Expertcommissie Auteursrecht ("CAR") en Sena wederom met elkaar in gesprek getreden. Beide partijen participeren actief in de lobby maar dat heeft er vooralsnog niet toe geleid dat er een verandering gaat komen in de wettelijke situatie. De verwachting is dat er begin 2023 meer duidelijkheid gaat komen.

De CAR en Sena hebben in september 2022 overeenstemming bereikt over een ongewijzigde verlenging van de RAAP-toeslag voor het jaar 2023. Op de geldende tarieven is vanaf 1 januari een toeslag van 26,6% van toepassing.

Zowel VNO-NCW en MKB-Nederland als Sena blijven de (inter)nationale lobby richting de Europese Commissie actief steunen om te komen tot invoering van materiele wederkerigheid in Europese regelgeving. Als en zodra de Europese regels en/of de wet weer wordt aangepast, zal dat tot gevolg hebben dat de toeslag direct komt te vervallen. Alle partijen zullen uiterlijk in het 3e kwartaal van 2023 opnieuw met elkaar overleggen als de lobby (nog) niet heeft geleid tot een verandering in de wettelijke situatie.

Mocht in rechte onherroepelijk komen vast te staan dat er geen grondslag is voor de toeslagen op de tarieven, dan zullen de in dat kalenderjaar gefactureerde bedragen worden gecrediteerd, of, indien dat redelijkerwijs niet mogelijk is, gecompenseerd in de volgende factuur die door Sena aan de betreffende gebruiker wordt verzonden.

 

 

overzicht-verdragen.png