Terug

Muze van Zuid - De stad als podium voor muziek

01-11-2022

Sena Performers ondersteunt elk jaar diverse projecten op sociaal-cultureel vlak. Van showcases, festivals en muziekwedstrijden tot het helpen financieren van albumopnames. Een van de evenementen die Sena ondersteunt, is het festival Muze van Zuid in Amsterdam.

Maar liefst 65 straten in Amsterdam Zuid zijn vernoemd naar componisten. Tijdens het festival Muze van Zuid spelen musici de werken van deze componisten bij de bewoners van de wijk thuis, met publiek. De stad als podium voor muziek van de Renaissance tot nu, gespeeld door zowel talenten als ervaren musici. Met musici, bewoners en bezoekers werd het muziekleven van componisten en musici van Amsterdam Zuid gevierd met concerten, verhalen en muziekwandelingen.

 

De aftrap van deze vijfde editie vindt plaats aan de statige de Lairessestraat. Een passend startschot voor het allereerste huisconcert, waar Emile ter Schegget en Tim Veldman op blokfluit en klavecimbel klanken van Rosier, De Fesch en Sweelinck in Italiaans perspectief plaatsen. De toon is gezet. Die wordt direct veranderd door Ellister van der Molen. In de Diamantbuurt, een stuk oostelijker in de stad, krijgt de jazz-trompettiste en haar band RED (saxofonist Gideon Tazelaar, toetsenist Bob Wijnen en drummer Sanders Smeets) het publiek zelfs aan het dansen. Ook in de andere huizen klinken bloemlezingen uit de Nederlandse muziek: harpiste Carla Bos, gitarist Martin van Hees, fagottiste en blokfluitiste Stefanie Liedtke, het barokduo Ter Schegget en Veldman en het Duo Inner met Alejandra Rony en Helena Sousa Estévez brachten liefst 27 werken van Nederlandse componisten ten gehore in de woonkamers van muziekliefhebbers.

 

Gewandeld wordt er ook. Musicoloog Huib Ramaer neemt zijn publiek mee op pad bij zijn eerste muziekwandeling naar BOL Piano’s aan de Ceintuurbaan. Daar wachten violiste Eva Stegeman, altviolist Martin Moriarty, cellist Pieter de Koe en pianist Tobias Borsboom de wandelaars op voor een bijzonder optreden: de eerste live-uitvoering sinds 125 jaar in Nederland van het Pianokwartet van Amanda Maier, de eerste vrouw van Julius Röntgen. De volkse ritmes en romantiek van het werk laat de luisteraars instemmen: deze heerlijke compositie willen we vaker horen.

 

Even verderop mag Ramaer met fotograaf Paul Fennis de Eerste Sweelinckstraat een nieuw gezicht geven. Aan de gevel onthullen ze het nieuwe portret van Sweelinck, begeleid door acht trombonisten van het Conservatorium van Amsterdam die onder leiding van Pierre Volders de bezoekers van de naastgelegen Albert Cuypmarkt stil krijgen met een loepzuivere Sweelinck. Heilige grond voor fans van André Hazes, die in deze straat geboren werd. Dat konden de studenten niet laten passeren; het toegestroomde publiek zingt luidkeels mee als Zij gelooft in mij wordt inzet, alvorens de musici naar de Tweede Sweelinckstraat trekken voor een herhaling.

Tijdgenoten van Sweelinck staan centraal bij Henriëtte Bosmans, Frieda Belinfante en de Sefardische muziek. Elizaveta Agrafenina geeft een prachtig huisconcert aan de Nicolaas Maesstraat met Dimitri Malignan aan de vleugel, celliste Lidy Blijdorp en pianist Tobias Borsboom schitteren in een huisconcert aan Harmoniehof.

 

De kerken in de wijk zijn aangewezen plekken voor bijzondere uitvoeringen. De operapotpourri in de Oranjekerk leidt tot een feestelijke sfeer. In de Obrechtkerk luidt Frans Beekman met de alphoornsolo uit de Eerste Symfonie van Brahms Van over de Alpen met glans ingeluid. Hij krijgt gevolg door het Dudok Quartet, dat alom bewondering wekt met polyfonie van Dufay en Palestrina. Tussen de gouden kunstschatten in de kerk krijgt de muziek van Roukens een extra spirituele dimensie.

 

In de Vondelkerk verbluft pianist Baryshevskyi met zijn transcendente virtuositeit in voor het publiek nieuwe werken van Dirk Fock, Ignace Lilien, Louis Andriessen en Maxim Shalygin. Het Maat Saxophone Quartet brengt emotie, vuur en plezier in fonkelende uitvoeringen van Guillermo Lago en Arnold Marinissen. Terwijl de regen uit de hemel valt brengen ze de zon terug met aanstekelijke fado. Sopraan Channa Malkin brengt met barokensemble La Sfera Armoniosa Iberische kleuren en Ladino-liederen. Malkin zingt schitterend en heel persoonlijk haar Sefardische liederen over het moederschap, liefde en verlies in een concert waarin Valerius, Huygens en Johan Schenk niet ontbreken.

 

De regen wordt even vergeten bij de exotische klanken op de Zuidas, waar de nieuwe hofjes en kade zullen krijgen van Indiase en Afro-Amerikaanse componisten. Vocalisten Madhu Lalbahadoersing en Marjorie Barnes zingen Indiase liederen van Jaddanbai en Afro-Amerikaanse songs van Margaret Bonds en Florence Price en brengen de zon naar de Zuidas. Ook zonnig: de gamelanklanken die het publiek begeleiden naar sopraan Renate Arends en pianiste Eke Simons. De Javaanse sfeer bloeit op in liederen van Constant van de Wall, Paul Seelig en nooit eerder te horen Chinese liederen van Dirk Fock.

Minder ver maar niet minder mooi: de Ierse volksliederen op fiddle door het Delta Pianotrio in het Dufayhuis. Ook Emmy Storms laat met Heleen Hulst bevrijdende Ierse fiddlemuziek klinken in de studio van de ooit zo strenge Oskar Back. Duo's van Géza Frid klinken er in aanwezigheid van Christiaan Bor. Hongaarse verbindingen met Zuid komen ook naar boven in het verhaal over Madelon Székely-Lulofs tijdens de wandeling Een Dame aan de Beethovenstraat. De diversiteit aan genres en stijlen van Muze van Zuid wordt direct duidelijk. De enige gemene deler: het ongekend hoge niveau van de uitvoeringen, tot plezier van bezoekers, bewoners én musici.

mvz-2.jpg

mvz-4.jpg

mvz-1.jpg