Social Facebook Instagram LinkedIn Youtube

Melissa

“Door deelname aan de Snelkookpan is mijn netwerk in de muziekwereld ontzettend vergroot."

Melissa

Melissa Plantinga is componist, producer, muzikant en vocalist en brengt muziek uit onder diverse namen. Onder de naam Melissa won ze de Muzikale Snelkookpan tijdens BumaNL, de conferentie en festival voor de Nederlandstalige muziek. Door de winst van deze talentenjacht met haar liedje ‘Ik leef voor de nacht’ kreeg de 22-jarige Haarlemse een geldprijs van €3.000 van het Sena Productiefonds, voor een professionele studio-opname.

“Ik zit in mijn examenjaar van het Conservatorium Haarlem, waar ik elektronische muziek studeer. Als kind begon ik met gitaar en piano spelen, zingen en teksten schrijven. Tot ik op mijn zestiende op YouTube een filmpje zag van de bekende Zweedse producer/dj Avicii. Hij wist met zijn computer zoveel mooie muziek te maken! Dat wilde ik ook kunnen. Sinds dat moment wilde ik producer worden en was er geen plan B. Een jaar later meldde ik mij aan voor het conservatorium.”

Muzikale Snelkookpan
“Tijdens mijn studie wordt aandacht besteed aan het ondernemerschap dat er bij komt kijken als je muzikant wordt. Zo leerde ik bij het vak Ondernemen over het bestaan van organisaties als Sena, Buma, Stemra en dus ook BumaNL. Een van mijn docenten is producer Holger Schwedt, die tijdens de Muzikale Snelkookpan begeleider is van de deelnemers. Veel les heb ik niet van hem gehad; hij geeft het vak Studioproductie en werkt het meest met de computer. Ik studeer dan wel elektronische muziek en kan ook opnemen met een computer, maar houd meer van het spelen op echte instrumenten zoals synthesizers. Hij vroeg mij wel vaak om mee te doen aan schrijfsessies voor artiesten omdat hij wist dat ik zoveel mogelijk wilde aanpakken. Op die manier doe ik veel ervaring op en leer ik veel.”

Vol geluid
“Door met hem samen te werken tijdens de Muzikale Snelkookpan leerde ik meer over produceren, zoals welke plug-ins hij gebruikt en hoe hij het geluid voller en gelaagder kreeg dat direct geschikt is voor de radio. De snelheid waarmee hij bijvoorbeeld werkte met mijn producties leverde mij een andere mindset op om mee te werken; als een idee niet werkt, probeer er dan niet mee door te gaan maar laat het los en ga verder. Dan kom je er op een later tijdstip weer op terug. Zo voorkom je frustratie.”

Netwerk
“Op die manier kwam ‘Ik leef voor de nacht’ tot stand. Het liedje is in één dag geschreven en opgenomen in de Shamrock Studio’s van Holger. Ik was ontzettend blij toen zowel de jury als het publiek mijn liedje uit de vier inzendingen aanwees als beste. Door deelname aan de Snelkookpan is mijn netwerk in de muziekwereld ontzettend vergroot. Op die manier hoop ik via nieuw opgedane connecties efficiënter binnen te komen bij bijvoorbeeld schrijfsessies voor andere artiesten, een boeker of een platenmaatschappij.”

Mix
“Na de winst heb ik met Holger besproken wat nu de volgende stap moet worden. Hij raadde mij aan om eerst meer liedjes te schrijven en te oefenen met optreden alvorens de muziek op te nemen en uit te brengen, daarom is ‘Ik leef voor de nacht’ nog niet officieel uitgebracht. Optreden gaat nu niet en ik zit in mijn examenjaar, dus de timing om nu te debuteren is niet ideaal. Het gewonnen prijsgeld van het Sena Muziekproductiefonds staat voorlopig op een spaarrekening. Daar wil ik straks mijn liedjes mee laten mixen, want dat is niet mijn specialiteit; mijn focus ligt meer op het creëren. Met een goede mix komt je werk het dichtst bij wat je in je hoofd hebt. Mijn eerste single onder eigen naam zal in de zomer verschijnen. Eerst maar eens afstuderen.”

 

melissa.jpg