Social Facebook Instagram LinkedIn Youtube

Lizzy

"Het Muziekproductiefonds heeft mij erg geholpen. Het heeft mij ook laten zien dat muziek maken meer is dan alleen maar iets leuks; het is ook werk.”

Lizzy

Lizzy van den Herik is vocalist, tekstschrijver, componist en musicalactrice onder de naam Lizzy. Voor haar onlangs verschenen debuutalbum SEVEN STAGES vroeg ze een toelage aan bij het Sena Muziekproductiefonds. De aanvraag werd toegewezen.

“Veel van SEVEN STAGES is geschreven op school. Op de Herman Brood Academie, waar ik dit jaar afstudeerde aan de opleiding hiphop vocals, zijn kleine studio’s met speakers en apparatuur om op te nemen. Je neemt je laptop mee, plugt in en kan zo muziek maken. Voor schoolprojecten moet je samen iets maken. Dat was in het begin best gek, als je net op school zit. Omdat ik, toen ik in 2018 met de opleiding begon, nog niet wist wie ik muzikaal was besloot ik mijzelf open te stellen en met klasgenoten de studio in te gaan. Dan hoorde ik bijvoorbeeld dat iemand goede beats had gemaakt en vroeg ik of we eens samen konden gaan zitten om elkaars muziek te beluisteren en te kijken of er een klik is. Vervolgens ga je een beetje jammen, freestylen en melodieën neuriën en speelt je klasgenoot daar een drum-, gitaar- of pianopartij bij of kom ik met een beat die ik heb gevonden op YouTube of op de piano. Als het goed klikt ligt er na een paar uur in de studio een basis voor een half liedje, bestaande uit een couplet, refrein en pre-refrein.”

“Ik heb drie jaar over het album gedaan. De eerste twee jaar had ik niet door dat ik aan een album werkte en bracht single voor single uit. Gaandeweg merkte ik dat er een rode draad was: de verschillende fases in het einde van mijn relatie. Achteraf gezien was het goed dat ik eerst losse singles uitbracht en niet direct een compleet album, want zo kon ik mijzelf introduceren. Niemand kende mij nog en dan is direct elf liedjes teveel. Nu weten mensen al wat ik maak. Daarbij gebruik ik mond-tot-mondreclame, door iedereen op de Herman Brood Academie, talentontwikkelingsorganisatie House of Knowledge en de musicals waar ik in speel te attenderen op mijn muziek. Zij brengen hun vrienden weer op de hoogte. Ook zet ik advertenties op Instagram en Facebook in, zodat mensen die andere R&B- en soulartiesten volgen als H.E.R of Jhené Aiko deze advertenties te zien krijgen. Mijn zus Joann heeft mij ook geholpen; ze deed mee in het tv-programma Curvy Supermodel en heeft veel volgers op Instagram. Zij postte een filmpje van mijn muziek, waarop ik ook veel volgers kreeg. Die wisselwerking raad ik andere muzikanten ook aan.”

“Ik schrijf niet alleen voor mijzelf, maar ook voor anderen, zoals Leon Sherman en Lady Bee. Ik schrijf veel en bedenk en zing bijvoorbeeld toplines, maar niet alles wordt uitgebracht. Daarnaast speelde ik onlangs in de musical Held;. Vroeger speelde ik vaker in musicals, dat zou ik graag weer willen gaan doen. Bij mijn eigen muziek ben ik erg visueel ingesteld. Ik denk vaak in kleuren en in beelden. Daarom wilde ik voor SEVEN STAGES dat graag samen laten komen en gaat het album vergezeld van een korte film. Die heeft veel streams opgeleverd op YouTube en maakt mensen nieuwsgierig naar het album. Ik vind het heel leuk om de creatieve sectoren te laten samenkomen met muziek. Zoals bijvoorbeeld met beeld, of met mode waarbij je optreedt tijdens een modeshow van een beginnende ontwerper.”

“Dat ik mijn album voor een deel op school heb kunnen maken heeft de productiekosten aardig gedrukt. Toch moet je alsnog kosten maken voor bijvoorbeeld het mixen, masteren en de muzikanten. Het is belangrijk mensen iets te geven voor wat ze doen. Bovendien geven die het geld weer door aan anderen. Het Muziekproductiefonds heeft mij daar erg bij geholpen. Het heeft mij ook laten zien dat muziek maken meer is dan alleen maar iets leuks; het is ook werk.”

image00008.jpeg