Social Facebook Instagram LinkedIn Youtube

Emmy Eve

"Dat ik nu een toelage van het Sena Muziekproductiefonds heb gekregen, voelt als een lot uit de loterij."

Emmy Eve

Evelien Snijders is vocalist, gitarist, componist en tekstdichter onder de naam Emmy Eve. Voor haar debuutalbum Wat ik bedoel te zeggen vroeg ze een toelage aan bij het Sena Muziekproductiefonds. De aanvraag werd toegewezen.

“Ik mis een brede vertegenwoordiging van de maatschappij in de muziekwereld. Een representatie van vrouwen in het algemeen en vrouwen die zingen over de liefde voor vrouwen in het bijzonder. Een liefdesduet tussen twee vrouwen? Dat is er niet. Misschien niet commercieel genoeg, vermoed ik, want de artiesten zijn er zeker. In dat opzicht is Froukje een goed boegbeeld aan het worden, maar in de breedte van de muziekwereld zie je het niet. Als je nu het aanbod van gay-artiesten bekijkt, dan lijkt de keuze alleen te bestaan uit Gordon, Gerard Joling, Claudia de Breij en Shary-An. Je zou meer keuze willen, zoals je ook kunt kiezen tussen Typhoon, Maan of andere artiesten. Ik denk dat ik daar een taak in heb.

Op mijn debuutalbum Wat Ik Bedoel Te Zeggen, dat op 17 november 2023 verschijnt, is liefde in alle varianten en vormen een rode draad. Het vieren van de liefde, maar ook de angst om je geliefde te verliezen, ghosting en afwijzing. Muzikaal is het verhalende Nederlandstalige pop, maar wel in de volle breedte. Het ene liedje is wat meer electropop, het andere gaat richting funk en soul. Samen is het Emmy Eve.

Ik ben heel trots op het album. Het is een lang proces vol strubbelingen geweest tot dit debuut op mijn 33e. Als tienjarig meisje ontdekte ik bij jeugdtheater Hofplein in Rotterdam dat ik kon zingen. Sindsdien ben ik mij verder gaan ontwikkelen, onder andere door de vooropleiding van de Rockacademie te doen en te kijken of Codarts iets voor mij was. Mijn ouders vonden een muziekopleiding geen goed idee; volgens hen kon ik beter iets kiezen waar wel brood in te verdienen viel. Uiteindelijk heb ik een andere studie gedaan en zang- en gitaarlessen genomen bij Simone Roerade en Age Kat. Wie ben ik als artiest, wie ben ik als persoon en hoe vinden die twee elkaar? Die vraag vond ik lastig te beantwoorden. Een antwoord vond ik door op te treden en veel uit te proberen.

Afwijzing werkt voor mij als olie op het vuur. Van vrienden hoor ik vaak dat ze het knap vinden wat ik doe. Een voormalige studiegenoot van mij heeft een hoge functie bij Pinkpop. Die sprak haar bewondering uit voor het feit dat ik nog muziek maak. Voor mij is dat vanzelfsprekend. Hier leef ik voor. Dat doe ik op mijn eigen wijze. Dan maar via een langere weg.

Ik doe bijna alles zelf, de muziekindustrie is een vrij gesloten wereld. Partijen in de muziekindustrie willen dat je eerst zelf alles hebt opgebouwd voordat zij instappen, terwijl jij op jouw beurt hen weer nodig hebt om die klapper te maken. Dat is soms knap frustrerend. Via Muzikantendagen bouwde ik een netwerk op. Zo leerde ik dat het niet alleen om je talent alleen gaat, maar ook dat je mensen leert kennen. Nadat ik niet door was bij de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland sprak ik een jurylid. In plaats over de vraag waarom ik niet door ging naar de halve finale, wilde hij het over mijn plan van aanpak hebben en dat deelname aan een muziekwedstrijd onderdeel van zo’n plan is. Dat was wel een inspirerende vraag, zo had ik er nog niet naar gekeken. Het droeg er aan bij dat ik mijn carrière zakelijker ging aanpakken.

Dat ik nu een toelage van het Sena Muziekproductiefonds heb gekregen, voelt als een lot uit de loterij. Mijn voormalige gitarist Roy-Victor Seriese had over het fonds gelezen en tipte mij, ook Sena-lid. Zo kon ik een deel van de kosten voor producer Rob Peters betalen, die eerder met Bente, Bløf en MEROL werkte. Uiteindelijk zit je na het maken van een plaat alsnog met een megarekening, maar dankzij Sena hoefde ik minder in te leveren op het plan voor dit album. Nu is het zorgen dat het album onder de aandacht komt. Daarvoor heb ik hulp van een marketeer, een distributeur die ook promotie doet en maak ik veel content voor YouTube en de socials. Inmiddels zijn verschillende van mijn liedjes al geplaatst in Spotifyplaylists en ben ik op de radio geweest.”

De albumpresentatie van Wat Ik Bedoel Te Zeggen is op 17 november 2023 in BIRD, Rotterdam.

emmy-eve-klein.jpg