Dennis van Aarssen
Dennis van Aarssen is jazzvocalist, componist en pianist. Voor het in 2023 te verschijnen tweede album How to Live vroeg hij een toelage aan bij het Sena Muziekproductiefonds. De aanvraag werd toegewezen.
“Met vocale jazz zou ik geen droog brood kunnen verdienen, zo werd mij gezegd. Pop moest ik maken, of Nederlandstalige muziek. Ik was zo eigenwijs om te zeggen dat ik dat niet zou gaan doen. Terwijl ik al een afwijzing van de Rockacademie op zak had en het bij verschillende talentenjachten niet was gelukt. Mijn droom was om op de planken te staan. Ik was er heilig van overtuigd dat dat zou lukken, maar ik werkte als projectmanager bij een marketingbureau. Optreden deed ik een keer of twaalf per jaar, op terrassen en bij buurthuizen. De kans dat ik daar ontdekt zou worden door de muziekindustrie, was nul.
De kortste route naar een carrière is via een talentenjacht. Dankzij de tv heb je direct publiek. Bij winst krijg je een enorme kickstart van je carrière. Ik wilde nog één keer die droom achterna en besloot mee te doen aan The Voice of Holland. Dat mocht van mijn baas, mits ik niet zou winnen. Dat gebeurde toch, ook al ben ik een crooner en hoor je mijn soort muziek nooit bij muziekprogramma’s op tv. Waarom eigenlijk niet? Dat vroeg ik mij ook af. Wat bleek: mensen konden vocale jazzmuziek wel degelijk waarderen. Daarop ben ik vol voor de muziek gegaan en stond ik datzelfde jaar nog in meer dan dertig theaters. In een half jaar tijd ging ik van projectmanager naar professioneel artiest. Er zijn carrièrekansen genoeg in de muziek, mits je met de juiste mensen werkt die in jou geloven.
De afgelopen twee jaar waren, dankzij corona, lastig. Het gros van mijn inkomsten komt uit optreden. De reprise van mijn tournee uit 2019 werd geannuleerd, een vervangende tournee werd verplaatst naar 2021 en vervolgens ook geannuleerd. Daarop heb ik livestreams gedaan. Elke week deed ik een stream voor dertig mensen. Het restaurant van mijn zus stond ook leeg, dus daar heb ik met liveband een livestream kerstconcert gegeven. Martin, de geluidstechnicus waar ik mee werk, zat ook zonder werk. Hij deed zowel de camera, het geluid als het licht. Hij heeft mij in die periode door dik en dun gesteund. Pas eind 2021 begon mijn nieuwe theatertournee. Naast optredens met een big band in theaters en op festivals doe ik ook bedrijfsevenementen. Ik ben net begonnen met het maken van radiojingles en muziek voor reclames. Zo ben ik te horen in de kerstreclame van Albert Heijn. Ook werk ik aan een nieuw tv-programma.
Voor mijn tweede album How to Live vroeg ik een toelage aan bij het Sena Muziekproductiefonds. Na de magere coronajaren moest er een nieuw album komen. Dat werd mijn tweede: How to Live. Met de toelage kon ik voor een groot deel producer Paul Willemsen betalen. Hij was bij het hele traject betrokken, van het beluisteren van de demo’s en de preproductie tot het uitdenken en uitschrijven van de feel, instrumenten en elementen voor de arrangeur. Vervolgens hebben we in zes dagen de cd op genomen, twee á drie liedjes per dag. Hij was zelfs bij de repetities van de band.
Het is ontzettend fijn dat je na zo’n periode toch een album kunt gaan opnemen. Dat verschijnt op cd en vinyl, zelfs al moet je nu acht maanden wachten op vinyl. Het is fijn om een divers aanbod te bieden aan fans. Veel mensen kopen vinyl, maar ook mensen die vertellen geen cd-speler te hebben kopen nog een cd. Ze willen een aandenken, inclusief handtekening. Voor de financiering van How to Live heb ik ook crowdfunding gedaan, want je wilt niet inboeten op kwaliteit. En kwaliteit kost geld. De strijkers kun je natuurlijk uit een doosje halen, maar dat hoor je. Bij deze muziek horen echte muzikanten van vlees en bloed, waarbij je het samenspel en de liefde voor de muziek hoort. Passie haal je niet uit een plugin.