Social Facebook Instagram LinkedIn Youtube

Boter bij de Vis

"Door het gebruik van ons liedje in een commercial op social media kwamen we op het spoor van Sena en het Muziekproductiefonds, waarvoor we een aanvraag hebben gedaan."

Boter bij de Vis

Mariam Tempelman en Anne-Roos van der Meijden zijn vocalisten, muzikanten, songwriters en producers. Samen vormen ze het Nederlandstalig electropopduo Boter bij de Vis. Voor hun onlangs verschenen debuutalbum 'Als er niets gebeurt' vroegen ze een toelage aan bij het bij het Sena Muziekproductiefonds. De aanvraag werd toegewezen.

Mariam: “Anne-Roos en ik leerden elkaar eind 2018 kennen op de Hogeschool in Ede. De docent van de kunstminor die we volgden wist dat we beiden muziek maakten en koppelde ons aan elkaar. Dat klikte.”

Anne-Roos: “Na de eindvoorstelling gingen we weer terug naar onze eigen studies. Dankzij Corona kwamen we weer bij elkaar. Opeens was er heel veel tijd en ruimte om samen liedjes te schrijven. Toen onze voormalige docent een foto-expositie organiseerde, vroeg hij of we daar een liedje voor wilde schrijven. Van het een kwam het ander; we hebben voor een hoop zorgorganisaties liedjes geschreven en optredens gedaan, zowel op het podium als via livestreams.”

Mariam: “Met zo’n liedje probeert een organisatie saamhorigheidsgevoel op te roepen. Daarvoor stuurden ze ons materiaal op over wat de organisatie doet en waar ze voor staat, met bijvoorbeeld citaten van medewerkers. Dat werd steeds groter, tot gebruik in podcasts en commercials en op social media aan toe. Zo leerden Anne-Roos en ik elkaar gaandeweg steeds beter kennen en groeide onze vriendschap.”

Anne-Roos: “Het was een fijne manier om te starten als duo. In het begin vonden we het nog spannend om onze ideeën aan elkaar voor te leggen. Op deze wijze hoefden we niet direct met onze eigen heftige emoties en zielenroerselen aan de slag. Toen we gaandeweg merkten dat we vooral lieve singer-songwriterliedjes maakten en we voor ons vrije werk juist een wat meer prikkelende kant op wilden, wisten we dat het tijd was een andere weg in te slaan. Zittend op de grond van Mariams studentenkamer op 11m2 hebben we onze eerste liedjes geschreven en opgenomen. Het hielp dat mijn partner een opleiding studiotechniek deed. Veel van zijn lessen waren online opnieuw te bekijken. Zo leerde ik hoe Logic werkt.”

Mariam: “Die beginperiode was heel spannend, want als je aan zo’n project in opdracht werkt heb je zekerheid en verdien je geld. Dat heb je niet als je vrij werk gaat schrijven. Toen we eenmaal de beslissing hadden genomen, zijn we gaan uitzoeken hoe je geld kunt verdienen met muziek, bijvoorbeeld dankzij je auteursrechten. Door het gebruik van ons liedje in een commercial op social media kwamen we op het spoor van Sena en het Muziekproductiefonds, waarvoor we een aanvraag hebben gedaan. Dankzij ons onderzoek ontdekten we ook de Muzikantendag, waar Sena aanwezig was met een stand. De tweede keer dat we op de Muzikantendag werden gedraaid werden we herkend door de aanwezige professionals en kregen we complimenten over onze muziek. Onze muziek werd gedraaid in het demopanel en we kregen uitnodigingen voor optredens in Hedon en Melkweg.”

Anne-Roos: “We hebben ook deelgenomen aan de Popronde. We dachten dat we tussen die optredens door ons debuutalbum zouden kunnen opnemen, maar dat viel vies tegen. Deelname aan dat festival leerde ons hoe je contact met het publiek maakt, ruimte inneemt op het podium en als artiest je verhaal vertelt. Context is belangrijk voor onze muziek. We stellen graag filosofische vragen in onze teksten en werken met theatrale elementen.”

Mariam: “Ons debuutalbum 'Als er niets gebeurt' is een ode aan ontsnappen. We konden met een beperkt budget werken doordat we alles zelf hebben geproduceerd, het concept voor de coverart zelf hebben bedacht en we alleen voor de drums studiotijd nodig hadden. Van de toelage van Sena hebben we de mixage, mastering en studio betaald. Het is belangrijk betaald te krijgen voor je kunst. En als wij dat graag willen, moeten we dat zelf ook bij anderen doen.”

Anne-Roos: “Bij de release stonden we in de New Music Friday en Equalplaylists van Spotify. Dat is fijn, zulke erkenning. Zeker omdat we regelmatig de vraag krijgen wie onze muziek heeft geschreven. Of mensen denken dat er een drummer is die de partijen heeft geschreven en ingedrumd, terwijl Mariam alles heeft gedaan. Genoeg voer voor onze volgende release: een EP die gaat over ruimte innemen en muzikaal weer net even anders is.”

7x.jpg