Social Facebook Instagram LinkedIn Youtube

Lucas van Merwijk

"Dankzij de toelage hebben we de garantie dat dit project van start kan gaan. Het resultaat verschijnt volgend jaar.”

Lucas van Merwijk

Lucas van Merwijk is drummer, percussionist, docent, bandleider en componist, onder andere van de Cubop City Big Band. Hij vroeg namens de Cubop City Big Band een bijdrage aan bij het Sena Performers Muziekproductiefonds voor het nieuwe, nog te verschijnen album The music of Tito Rodriguez. De aanvraag werd toegewezen.

“Sinds het begin van mijn carrière heb ik veel projecten gedaan en vond ik het zonde om te stoppen als ik iets leuk vond. Gevolg is dat ik mijn bands lang draaiende houd en er veel projecten parallel aan elkaar bestaan, waar ik afwisselend mijn energie en tijd aan besteed. Zo bestaat de Cubop City Big Band, waar ik naast drummer ook bandleider van ben, dit jaar al vijfentwintig jaar en wereldpercussiegroep Drums United, waar ik dezelfde functies vervul, al twintig jaar. Daarnaast heb ik verschillende andere projecten. Soms met één iemand, tot een gezelschap van vijfentwintig mensen. Met zoveel medewerkers is het een enorme klus om optredens te krijgen. Ook de productiekosten voor een opname zijn veel groter dan die van een duo.”

Cd-verkoop nihil
“Als muzikant wil je je werk op cd hebben. Als weergave van je werk, documentatie voor jezelf, onderdeel van je oeuvre. Als iets groters dan wat er hapsnap snel wordt uitgeknald voor op internet en natuurlijk als aandenken voor mensen, na een concert. Lang heb ik geprobeerd buiten de streamingwereld te blijven. In de genres waarin ik werk, latin, jazz en percussie, scoor je niet miljoenen streams en zijn de inkomsten uit streaming dus te verwaarlozen. Tegelijkertijd zijn de inkomsten uit cd-verkoop inmiddels ook nihil. Waar je vroeger na een maand of drie uit de productiekosten was doordat je bij elk optreden zo’n dertig tot vijftig cd’s verkocht, daar is dat nu teruggelopen tot een paar exemplaren per show. Tegelijkertijd kun je het je niet veroorloven om niet op de streamingplatforms te staan; als je er niet op staat, besta je eigenlijk niet als artiest of band. Mensen kijken daar als eerst als ze je muziek opzoeken. Daarom is het ook belangrijk voor boekers van concertzalen en theaters om daar met je muziek zichtbaar te zijn.”

Tam Tam Productions
“De eerste plaat van de Cubop City Big Band verscheen nog bij een major platenmaatschappij maar ik kwam er al snel achter dat ze eigenlijk niets voor ons deden en we alsnog vrijwel alles zelf moesten doen. Dus richtte ik toen mijn eigen label op, als een van de eersten: Tam Tam Records. Het is onderdeel van Tam Tam Productions, dat ik met mijn vrouw Roosje leid. Daarmee doen we ook de organisatie van de tournees van de bands en projecten. Met de Cubop City Big Band spelen we over de hele wereld. De jubileumtournee die we zouden gaan doen naar aanleiding van ons vijfentwintigjarig bestaan is dankzij corona verschoven naar volgend jaar. Dat gaf ons ruimte om te beginnen met het project rond Tito Rodriguez, dat voor 2021 gepland stond. Rodriguez is een van de ‘big three’ in de latinjazz.”

Tito Rodriguez
“Begin jaren tachtig kwam ik in aanraking met latin, de eerste niet-westerse muziek die ik leerde kennen. Sindsdien volg ik mijn eigen interesse en zoek aan de hand van projecten uit hoe bepaalde muziekhistorische lijnen zijn gelegd en wat de verbinding is tot het heden. De migratie van Afrikaanse slaven naar Zuid-Amerika hebben daarin een grote rol gespeeld. In New Orleans hoor je de Franse muziek en Europese cultuur weer terug. De beste manier om die stromingen, lijnen en kruisbestuivingen te begrijpen en bloot te leggen, is door met muzikanten uit die traditie samen te spelen. Zo gaan we met de Cubop City Big Band een plaat maken met Edy Martínez, waarop we de werken van Tito Rodriguez spelen. Om met Martínez te kunnen werken, hebben we bij het Sena Performers Muziekproductiefonds een aanvraag gedaan. Martínez is een in New York woonachtige, Colombiaanse pianist, percussionist, componist, arrangeur en bandleider die in de hoogtijdagen van de mambo met Rodriguez heeft gespeeld. Martínez komt uit die muzikale traditie en heeft als arrangeur een eigen signatuur die niemand in Nederland heeft. Voor deze muzieksoort zijn de arrangementen het belangrijkst; als dat goed is, klinkt het zelfs met mindere muzikanten nog goed. Andersom niet. Dankzij de toelage hebben we de garantie dat dit project van start kan gaan. Het resultaat verschijnt volgend jaar.”


Fotocredits: Stijn Brinkmann

lucas-van-merwijk-foto-stijn-brinkmann.jpeg