Social Facebook Instagram LinkedIn Youtube

Darlyn

"Alles zelf doen, met hulp van familie, vrienden en onze manager en boeker, is meer werk dan je vooraf bedenkt."

Darlyn

Wessel Herbschleb is songschrijver, gitarist en vocalist van de Amsterdamse band Darlyn. De band vroeg een bijdrage aan bij het Sena Performers Muziekproductiefonds. De aanvraag werd toegewezen.

“Stepping Stone, ons tweede liedje, werd totaal onverwacht Topsong bij Radio 2. Plotseling bevond Darlyn zich in een wervelstorm en kwam er van alles op ons af. Wat moesten we daar mee? Zangeres en medesongschrijver Diwa Meijman en ik waren Darlyn begonnen op de muziekopleiding van het ROC van Amsterdam. We raakten bevriend en toen we The Broken Circle Breakdown zagen, raakten we geïnspireerd om samen liedjes te gaan schrijven in de stijl van die film: Americana, met roots, pop- en country-invloeden.

Muzikantendag
Toen we op school hoorden van de Muzikantendag, zijn Diwa en ik daar met een paar van onze liedjes heen gegaan. Daar troffen we een wereld van informatie en maakten we kennis met Buma/Stemra, Norma en Sena. Op school waren die namen wel eens gevallen, maar we lieten dat links liggen; we wilden gewoon muziek maken. Op de Muzikantendag spraken we mensen van platenmaatschappijen, boekers en andere muziekprofessionals. Een van die boekers was onder de indruk van onze muziek en heeft ons geholpen met het uitbrengen van onze eerste single en het regelen van optredens. Toen werd pas duidelijk hoe belangrijk Sena en Buma/Stemra zijn.

Amerikaanse platendeal
Daarop hebben we een EP uitgebracht en meegedaan met de Amsterdamse Popprijs en de Popronde. Dat zijn enkele van de grootste leermomenten die je kunt hebben als band. In dat jaar brachten we ook Stepping Stone uit. Die sloeg enorm aan op de streamingdiensten en werd veel gedraaid in de Verenigde Staten. We kregen steeds vaker de vraag wanneer ons debuutalbum verscheen. Niet lang daarna kwam er een mail vanuit de Amerikaanse vestiging van label Red Bull Records met de vraag of we interesse hadden om te praten over een platencontract. Onze boeker bracht ons in contact met manager Wilfried Damman, die ons heeft geholpen in de gesprekken. Dat was ontzettend fijn, want hij kent het klappen van de zweep.

Bob Dylan
Het label wilde dat we enkele liedjes opnamen met een producer die ook met Bob Dylan en Peter Gabriel had gewerkt. Met hem hebben we de preproductie gedaan voor verschillende liedjes. Ondertussen sleepten de onderhandelingen met het label zich voort. Het duurde soms maanden voordat we een reactie kregen op een nieuw liedje, om vervolgens te horen dat ze wilden dat we met een andere producer gingen opnemen. Na een jaar trok het label de stekker eruit. Ik verdiende ondertussen de kost als sessiemuzikant bij onder andere Ruben Hein en Blackbird. Daarnaast verzorg ik de techniek en productie in theaters en het Concertgebouw, terwijl Diwa achtergrondzang deed bij DeWolff, zangles geeft en als vocalist bij een publisher werkt.

Wisseloord
Na een periode van bezinning besloten we terug te gaan naar de basis en het heft in eigen hand te nemen, zonder invloed van buitenaf. Alles zelf doen, met hulp van familie, vrienden en onze manager en boeker, is meer werk dan je vooraf bedenkt. Daarbij pakken zaken vaak anders uit dan je vooraf verwacht. Het is echter heel leuk en levert veel energie op. Producer Ferdy van der Singel benaderden we zelf. Samen hebben we in alle rust de twaalf liedjes van ons debuutalbum Was It A Dream opgenomen. De basis is opgenomen in Wisseloord, omdat er goede apparatuur staat en de akoestiek ontzettend goed is. De liedjes zijn afgemaakt in een eenvoudigere studio. Zo hebben we de toelage van het Sena Performers Muziekproductiefonds zo slim en financieel voordelig mogelijk gebruikt. Je kunt thuis veel zelf doen. Maar als je jezelf serieus neemt als muzikant en een internationale markt wilt bereiken, dan is een professionele productie ontzettend belangrijk, naast de zeggingskracht, emotie en kwaliteit van het liedje natuurlijk. Kwaliteit kost nu eenmaal geld. Een fonds als het Sena Performers Muziekproductiefonds is voor een band in ons stadium en in deze tijd dan ook essentieel.”

 

darlyn-2.jpg