Waarom moet ik betalen voor muziek? | Sena
Social Facebook Instagram Twitter LinkedIn Youtube

waarom moet ik betalen voor het gebruik van muziek?

Wij exploiteren de rechten van ruim 33.000 artiesten, sessiemuzikanten en producenten. Dit doen wij op basis van de Wet op de naburige rechten. Deze wet stamt uit 1993 en stelt dat 'muzikanten en producenten recht hebben op een billijke vergoeding indien de door hen uitgebrachte commerciële fonogrammen ten gehore worden gebracht'. Of, in begrijpelijke taal: de makers van muziek hebben recht op een redelijke vergoeding wanneer hun muziek in het openbaar gedraaid wordt.

Op commerciële basis uitgebrachte muziek mag altijd worden uitgezonden of ten gehore worden gebracht mits er een redelijke vergoeding voor wordt betaald. Dat heet een vergoedingsrecht. Ondernemers en bedrijven kunnen daarvoor een licentie afsluiten bij Sena en krijgen daarmee toestemming voor het draaien van deze muziek als zij die vergoeding hebben betaald. Deze licentie-inkomsten betaalt Sena dan weer door aan rechthebbenden.

Hoeveel moet u betalen?
Hoeveel u precies moet betalen voor een licentie verschilt per situatie en is bijvoorbeeld afhankelijk van de grootte van uw onderneming (m2) of het aantal medewerkers (FTE).
Daarnaast zijn in de loop van de jaren er door de Nederlandse Staat en de Europese Unie meer verdragen gesloten. Daardoor wordt een steeds groter volume aan muziek, uit meer landen, beschermd. De tarieven voor een licentie worden hierop dan aangepast omdat er steeds meer beschermd repertoire gedraaid wordt in een onderneming, online of op radio en televisie. En dit mag op voorwaarde dat die redelijke vergoeding betaald wordt.

1.jpg

Heb ik een licentie nodig?

Wanneer muziek buiten de huiselijke kring wordt afgespeeld spreken we van het openbaar maken van muziek. Voor die openbaarmaking vragen wij namens de muzikanten en producenten van die muziek een vergoeding in de vorm van een licentie.

Bijna overal wordt muziek gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan kantoren, fabriekshallen, bedrijfsrestaurants, magazijnen, supermarkten, winkels, warenhuizen, horecagelegenheden maar ook aan liften, parkeergarages, ziekenhuizen, zwembaden, sportkantines en fitnesscentra. Muziek kan worden gebruikt als achtergrondmuziek (op bijvoorbeeld internet) of in de wachtstand van de telefoon. Muziek werkt voor u als ondernemer en uw klanten en medewerkers.

Als muziek in de oren van.... ondernemers

Daarnaast bepaalt muziek de identiteit van een radiozender of het draagt bij aan de sfeer, inhoud en het karakter van een televisieprogramma. Voor praktisch elke vorm van muziekgebruik heeft u een licentie nodig.


Algemene licenties

Draait u muziek in uw organisatie en kunnen klanten of personeel die muziek horen? Dan heeft u hier waarschijnlijk een algemene licentie voor nodig. U kunt dit eenvoudig bekijken op MijnLicentie. Hieronder vindt u meer informatie over algemene licenties.  

Algemene licenties

Medialicenties

Gebruikt u muziek voor radio, televisie, online media of (dance)evenementen? Dan kunt u de licentie direct bij Sena afsluiten. Wilt u meer informatie over het gebruik van muziek op deze mediumtypen of evenementen?

Medialicenties

(Dance)evenementen

Gebruikt u muziek
in uw zaak? Sluit
dan een licentie af

Licentie aanvragen

muziekgebruikers.jpg

Vragen?


Heeft u een vraag?
Neem contact op met het Service Centrum Auteurs- en Naburige rechten (SCAN). SCAN is de serviceorganisatie van onder andere Sena en Buma.


Contactgegevens SCAN
Eén van de collega's van het Service Centrum Auteurs- en Naburige rechten helpt u graag verder. Bel naar 020 - 700 90 99 of e-mail naar info@mijnlicentie.nl. SCAN is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.