Charlotte Wessels
De coronacrisis treft iedereen. Muzikanten worden buitengewoon hard geraakt. Festivals zijn geannuleerd, er zijn minder concerten voor veel minder publiek en de sector moet de hand op de knip houden. Geen muziek maken is echter geen optie en waar een wil is, is een weg. In deze reeks vertellen muzikanten hoe ze hun beroep uitoefenen in tijden van corona. Deel 5: Charlotte Wessels.
“Het klinkt misschien vreemd, maar ik heb een superdruk en leerzaam jaar gehad. In creatief opzicht dan, want optreden ging natuurlijk nauwelijks. Met Delain, de symfonische metalband waar ik toen nog zangeres en componist van was, hadden we net een nieuw album uitbracht en stonden aan het begin van een uitgebreide Europese tournee. 2020 zou een jaar worden met veel optredens. We verheugden ons op onze eerste tournee als headliner in Scandinavië en een druk festivalseizoen. Ondanks dat er achter de schermen spanningen waren die er uiteindelijk toe zouden leiden dat Martijn (Westerholt, toetsenist/componist) met Delain als soloproject verder gaat, maakten we al plannen voor het najaar. Toen de pandemie uitbrak werden die plannen een voor een van tafel geveegd.”
Amanda Palmer
“Ik schrijf veel en had een stapel liedjes op de plank liggen. Een apart project met deze liedjes, compleet met een nieuwe club mensen, betekent echter een flinke tijdsinvestering. Dat was niet handig, gezien het drukke schema van Delain. Bovendien spreekt het mij aan om op een spontanere manier muziek te maken en uit te brengen. Je schrijft een liedje en zet het diezelfde avond online, op eigen kracht en zonder releaseschema’s. Die flexibele werkwijze zou ik goed kunnen combineren met Delain. Geïnspireerd door de Amerikaanse singer-songwriter Amanda Palmer speelde ik al langer met het idee om muziek via Patreon uit te brengen. Dankzij corona had ik meer tijd om te kijken hoe dat platform werkt en hoe ik het wilde aanpakken.”
Patreon
“Patreon heeft mij meer gebracht dan ik ooit had kunnen bedenken. Het is een soort abonnementssysteem en community, waarbij fans je per maand voor een bepaald bedrag kunnen sponsoren. Sommige fans vertelden mij dat ze hun concertbudget nu inzetten om op deze manier hun favoriete artiesten te steunen. Deze zogeheten patrons krijgen daar iets voor terug. Zo breng ik exclusief voor hen elke maand een liedje uit en doe ik een livestream vanuit de studio. Afhankelijk van het bedrag staat daar meer tegenover. Zo krijgen fans bijvoorbeeld vanaf €25 per maand de submixes van de liedjes, zodat ze zelf remixen kunnen maken van mijn liedjes of de losse zangsporen kunnen beluisteren. Ook laat ik bijvoorbeeld demo’s en schetsen van liedjes horen. Zo’n inkijkje in mijn creatieve proces vinden fans erg leuk. Inmiddels staat de teller op meer dan duizend Patreonleden en is er een gemeenschap van gelijkgestemden ontstaan. Ik had niet verwacht dat het zo hard zou gaan.”
Actief contact
“Om dit goed te kunnen doen is het belangrijk dat je het leuk vindt om goed contact met je fans te onderhouden, want je moet reageren op de berichten die je ontvangt. Ook dat hoort bij je werk. Ik trek sowieso altijd al naar mijn luisteraars toe en zoek actief contact met ze. Dat is niet voor iedereen weggelegd, maar ik vind het leuk en krijg er energie van. Af en toe doe ik onderzoek en vraag ze wat ze interessant vinden en wat niet, zodat je geen tijd en moeite steekt in iets waar niemand op zit te wachten. De livestreams doen het goed; er wordt vaak nog tot lang na het evenement met elkaar nagepraat. Ik ben benieuwd of dat blijft zodra de kroegen weer open gaan.”
Transparantie
“De liedjes verschijnen niet op Spotify en slechte enkele op YouTube, dus ik ontvang nauwelijks inkomsten uit streaming. Op een gegeven moment gaat dat wel gebeuren met een gedeelte van deze liedjes. Het geld dat er via Patreon binnenkomt, zet ik voornamelijk in als opnamebudget en om de mixer, masteraar en grafisch vormgever te betalen. Nu na zestien jaar het boek Delain voor mij is gesloten, is Patreon mijn volledige werk geworden. Daardoor moet mijn salaris ook uit dat budget komen. Daar ben ik heel voorzichtig mee; ik kan er van rondkomen, maar weet dat mensen op elk moment hun abonnement kunnen opzeggen. Dat levert een bepaalde druk op, maar maakt het ook eerlijk. Ik heb werkdagen van drie dagdelen, inclusief weekend. Soms moet ik even bijkomen. Daar ben ik ook eerlijk in richting mijn patrons. Transparantie is belangrijk. Toch vind ik het op dit moment heerlijk om op deze manier mijn eigen pad te bewandelen.”
