Social Facebook Instagram LinkedIn Youtube

Evenementen

Informatie voor evenementenorganisatoren

Over Sena

Sena regelt de rechten van muzikanten en producenten. Zij krijgen van ons een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt. Deze vergoeding krijgen zij dankzij muzieklicenties. Bedrijven en organisaties sluiten die licenties bij ons af. Als organisatie zonder winstoogmerk betalen wij de geïncasseerde gelden zo snel mogelijk en tegen zo laag mogelijke kosten door. Zo zet Sena zich in voor een gezonde muziekindustrie, waarin uitvoerend muzikanten en producenten eerlijk worden beloond en krijgen waar zij recht op hebben.

Wet naburige rechten
Wij exploiteren de rechten van artiesten en producenten op basis van de Wet op de naburige rechten. Deze wet stamt uit 1993 en stelt dat ‘muzikanten en producenten recht hebben op een billijke vergoeding indien de door hen uitgebrachte commerciële fonogrammen ten gehore worden gebracht’. Of in begrijpelijke taal: de makers van muziek hebben recht op een redelijke vergoeding wanneer hun muziek in het openbaar gedraaid wordt.audience-1867754-1920.jpg

Muziek op (dance)evenementen

Wanneer muziek buiten de huiselijke kring wordt afgespeeld op bijvoorbeeld een evenement spreken we dus van het openbaar maken van muziek. Voor die openbaarmaking vragen wij namens de muzikanten en producenten van die muziek een vergoeding in de vorm van een licentie. Organiseer je een evenement op een externe (gehuurde) locatie dan heb je hiervoor altijd een evenementenlicentie nodig en volstaat de amusementsmuzieklicentie op de locatie niet. Als je zelf locatiehouder bent en voor de betreffende locatie beschikt over een amusementsmuzieklicentie en je organiseert op die locatie een evenement met een entreeprijs van maximaal €25,- (excl. BTW) is de toestemming inbegrepen. Als je een evenement organiseert met een entreeprijs hoger dan € 25,- (excl. BTW) is een aparte evenementenlicentie vereist. Ook bij het organiseren van een gratis toegankelijk (dance)evenement, dien je hiervan opgave te doen. 

Tarieven

Op grond van de door de Hoge Raad gewezen arrest d.d. 12 november 2021 zijn de tarieven voor evenementen waar mechanische muziek ten gehore wordt gebracht tot stand gekomen. De tarieven vind je in ons tarievenoverzicht.  

Opgave doen van jouw evenement

Om het juiste tarief te bepalen voor jouw evenement is het voor ons belangrijk dat je een opgave doet van je evenement. Hier kun je o.a. aangeven hoeveel bezoekers je verwacht en wat voor muziek er te horen is. Graag ontvangen we dit formulier via evenementen@sena.nl.

Opgaveformulier eenmalig (dance)evenement

Opgaveformulier meerdere (dance)evenementen

 

Vragen?

Een overzicht van veel gestelde vragen over (dance) evenementen kun je hier vinden. Mocht jouw vraag er niet bij staan, neem dan contact met ons op via evenementen@sena.nl of bel ons op 035 – 625 17 00. Het team Licenties bestaat uit 5 collega’s. Chantal, Diana, Evelien, Rik en Willem helpen je graag.

Natuurlijk ontvangen wij het liefst complimenten. Maar heb je een klacht of loop je ergens tegenaan, dan horen we dat graag. Je kunt ons bereiken via bovenstaande gegevens.

Namens de makers van muziek wensen we je een mooi evenement toe!